Essex County 3: The Country Nurse door Jeff Lemire op nummer 1106
Dit slotdeel van de trilogie, die zich afspeelt in het landelijke Essex County in Canada (waar de auteur vandaan komt), vertelt een dag uit het leven van verpleegster Anne Quenneville. Sinds kort is ze weduwe. Haar zoon heeft het moeilijk. Tegelijk toont dit album ingenieus aan dat de voorgaande delen en de personages die daarin voorkwamen met elkaar verbonden zijn.
 
Ythaq 1: Onbekende Wereld door Adrien Floch + Christophe Arleston
Uitgeverij L (2007, SC+HC)

Christophe Arleston hoefde het niet ver te zoeken om de basisingrediënten bijeen te husselen. Zo doet de cast (een held, een blondine en een zwartharige) sterk denken aan die van Lanfeust van Troy. Het begint allemaal met de crash van een peperduur luxueus ruimtejacht op de planeet Ythaq, een wereld waarover niets bekend is. Onder de overlevenden zijn een jeugdige en impulsieve astronavigatrice, een poëtische technicus en een beeldschone passagierster. Opgejaagd door meedogenloze huurlingen ontdekt het drietal een wonderlijke middeleeuwse wereld, bevolkt door uiteenlopende rassen en soorten, en zelfs door minder goed benoembare levensvormen. Gauw rijst de vraag of de crash wel toevallig was.

Aantal genomineerde albums van Adrien Floch: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Christophe Arleston: 19/2296
Aanvankelijk was Ythaq bedoeld als een videogame, maar dat project ging niet door. De twee pagina's die Christophe Arleston voor het gameproject schreef, werden gerecupereerd om de gelijknamige stripreeks op te zetten.
 
In 2007 was het nog geen uitgemaakte zaak of Uitgeverij L Lanfeust van de Sterren ging voortzetten na het faillissement van Talent. Daar kon het eerste deel van Ythaq, dat inhoudelijk eigenlijk een bastaardbroertje is van Lanfeust, flink van profiteren. Bij gebrek aan andere nieuwe albums van Christophe Arleston (waar blijkbaar een behoefte aan bestaat) raakte de hardcoverversie in een oplage van vijfhonderd exemplaren in een mum van tijd uitverkocht.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010