Isabelle door Jean-Claude Servais op nummer 1103
Isabelle de Linnières is de dochter van een heer en moet daarom haar plaats kennen. Zo moet ze in de slottoren blijven om een blanke huid te behouden als teken van adel. Ze moet ook leren een dame te worden, want ze is op haar veertiende aan heer Anselmus van Montjoie beloofd. Maar Isabelle zwerft het liefst door de natuur, dromend van een toekomstige Grote Liefde. En die komt ze op zekere dag tegen in de gedaante van Quintijn, ongebonden troubadour en stroper. Het is een onmogelijke liefde, tenzij de fee van het meer zich ermee bemoeit, tot hun geluk... of ongeluk. Kortom, opnieuw een wondermooi sprookje van Jean-Claude Servais.
 
Suske en Wiske 67: De Poenschepper door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1967, SC)

Lambik heeft geïnvesteerd in een bedrijf dat failliet is gegaan en nu is hij al zijn geld verloren. Als hij plots een hoopje bankbiljetten ziet zweven, gaat hij er als een gek achteraan en komt hij terecht bij Belzabel en Mazoetan die hem dwingen een contract te tekenen. Lambik wordt een groot zakenman in het buitenland en herkent zijn vrienden niet meer als die hem bezoeken. Wat is er met Lambik aan de hand? Wordt hij ooit weer de goeierd zoals we hem kennen? Onze vrienden doen in elk geval alles om hun Lambik terug te krijgen, al moeten ze daar heel wat gevaren voor doorstaan.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
De albums in de blauwe reeks bestonden al eerder in kleur, maar in de rode reeks was De Poenschepper in 1967 het eerste album dat volledig in kleur verscheen. Op de achterkant deed de menselijke piramide met Jerom als steunbeer zijn intrede. De nummering van de reeks liep vanaf dit nummer gewoon door. Oudere verhalen werden in de meeste gevallen hertekend en kregen een nieuw, niet-chronologisch nummer.
 
"De Poenschepper is een populaire titel. Dan zie je de jeugd lachen", was de uitspraak van een zeer grappige Surinaamse bibliothecaris uit 2005. Hij leidde een tv-ploeg rond van Man Bijt Hond in zijn bibliotheek waar vooral de reeks Suske en Wiske erg in trek is. Hij beweerde dat geen enkele Surinamer Suske en Wiske NIET kent. De bovenmatige populariteit van De Poenschepper moeten we zoeken in het plaatselijke dialect. Een "poen" is namelijk een ander woord voor een vagina.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010