Tristan 3: De Kathedraal door Jean Pleyers + Jacques Martin op nummer 1093
Ook al tekende Jacques Martin niet zelf een serie die hij creëerde, dan nog liep het aan details over met veel aandacht voor decor en architectuur. Veel van de sterkte van de serie Tristan ligt 'm in de bijzondere verhouding tussen Tristan en Gilles de Rais, beter bekend als kindermoordenaar Blauwbaard. De Kathedraal bewijst dat het ook zonder dit wrede personage kan.
 
De Aankomst door Shaun Tan
Querido (2008, HC)

Een man verlaat zijn gezin om in het buitenland een toekomst te maken. Op een ingenieuze en tekstloze manier laat Shaun Tan de lezer toe om op een directe manier die vreemdheid van het nieuwe land te ervaren. De taal en de gewoonten van dat nieuwe vaderland ogen immers heel vreemd en onaards, maar gaandeweg ontdekt het hoofdpersonage de maatschappij in zijn nieuwe thuis. Zijn moedige en ontroerende zoektocht vormt de rode draad door De Aankomst. Tan kiest in dit album voor een licht surrealistische aanpak. Alles wat gebeurt, lijkt op het eerste zicht bijzonder ongewoon door vreemde taaltekens en fabeldieren die door het verhaal lopen. De auteur slaagt erin om het thema van migratie op een ongedwongen manier aan de lezer te brengen. Toch gaat het hier zeker niet om een politiek stripverhaal. Nergens hangt Tan de politiek correcte betweter uit, hem gaat het louter om de ervaringswereld van de migrant zelf.

Aantal genomineerde albums van Shaun Tan: 1/2296
Shaun Tan is in 1974 geboren in het Australische Perth en heeft Maleisische ouders. Zijn vader emigreerde naar Australië waardoor De Aankomst een biografische achtergrond heeft. Het album won in 2008 de prijs voor het beste album in Angoulême. Voor Querido was De Aankomst een van de eerste strips die het uitgaf.
 
Shaun Tan studeerde grafische kunsten en werkte sindsdien afwisselend als concept designer voor animatiefilms als Ice Age, Toy Story, Finding Nemo, Cars . Voor de rest is hij tekenaar van hoofdzakelijk geïllustreerde kinderboeken. De Aankomst was zijn eerste creatie die zo dichtbij het stripverhaal aanleunde.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010