Batman: Nine Lives door Michael Lark + Dean Motter op nummer 1083
Net zoals andere Elseworlds-verhalen in het DC-universum worden gekende personages in een andere realiteit gedropt. Nine Lives speelt zich af in de jaren 1940 en is veel meer een detective- en gangsterstrip dan een superheldencomic. Nine Lives gaat ervanuit dat superhelden en aanverwante superschurken nog niet bestonden. Zo worden Joker, Penguin, Mister Freeze, Riddler en Two-Face uitgespeeld als louter menselijke personages die gangsters, huurmoordenaars, bankiers of advocaten zijn. Ook Catwoman (alias Selina Keyle, de eigenares van de nachtclub Kit Kat Club) en Robin (alias privédetective Dick Grayson) hebben elk hun rol in het meesterlijk vertelde en met panache getekende verhaal.
 
Samber 3: Revolutie, Revolutie... door Bernard Yslaire
Glénat (1993, 2003, HC), collectie Prestige (1993)

21 en 22 februari 1848. Het oproer kraait en het volk komt in opstand onder het geschreeuw van "Vrijheid, vrijheid..." Maar die heeft vele gezichten. Er is de vrijheid die het volk aanvoerde en door Delacroix in 1830 werd geschilderd, er is de vrijheid van 1848 die Valdieu niet zal schilderen en dan is er nog de vrijheid waarvan Bernard droomt en die lijkt op een meisje met rode ogen. In het roerige Parijs van februari 1848 zal eenieder die haar wil bezitten en haar toekomst wil veranderen, daarvoor de prijs betalen... want de oorlog van de ogen is eeuwig en meedogenloos.

Aantal genomineerde albums van Bernard Yslaire: 11/2296
Tussen Frommeltje en Viola en Samber ligt de concipiëring van twee andere projecten. Lulu Chine was een triest, magisch-realistisch en zelfdestructief verhaal over een jonge vrouw die koste wat het kost naar China wil. (A Suivre), de Franse variant van Wordt Vervolgd, aan wie Lulu Chine werd aangeboden, weigerde het verhaal. De 4,5 uitgewerkte pagina's doken later op in de albumpublicatie La Bande à Renaud bij uitgeverij Guy Delcourt. Het andere project was de gewelddadige en barokke ridderstrip Tannenbaum dat bedoeld was voor het geplande stripblad L'Aventure. Aan het blad zouden ook Yann en Conrad, Cossu, Berthet, André Geerts, Frédéric Jannin, Yves Schlirf en Alain De Kuyssche deelnemen. Het project raakte nooit van de grond.
 
Het huis van de Sambers was gebaseerd op het huis van Bernard Yslaires toenmalige vriendin in de versie van Yann of het huis van Yslaires kindertijd volgens hemzelf.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010