Cerebus 2: High Society door Dave Sim op nummer 1082
Met High Society begon de grote verhaallijn in het uitgesponnen epos over het aardvarken Cerebus. Grafisch beleeft de reeks een hoogtepunt en het gevoel voor (slimme) humor staat op een even hoog niveau. In deze 512 pagina's tellende bundel viert de politieke satire hoogtij met een Cerebus die op het politieke plan wordt ingeschakeld en tegelijk proeft van de macht die dat met zich meebrengt. Hij lust er wel pap van en dat heeft zijn gevolgen voor de rest van de langlopende reeks.
 
De Dagelijkse Worsteling 3: Wat van Waarde Is... door Manu Larcenet
Oog & Blik (2006, HC)

In Wat van Waarde Is... is de humor minder nadrukkelijk aanwezig, maar met reden. Marco probeert namelijk de dood van zijn vader te verwerken. Vroeger had hij haast geen belangstelling voor zijn doen en laten, maar nu wil hij meer en meer over hem te weten komen. Vooral over wat hij allemaal heeft uitgespookt in Algerije tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Maar het enige wat Marco vindt is een dagboek vol met ogenschijnlijk nutteloze observaties.

Aantal genomineerde albums van Manu Larcenet: 8/2296
Tussen dit album en het afsluitende vierde deel lag meer tijd dan tussen de andere albums. Manu Larcenet was er emotioneel nog niet klaar voor om zijn ziel zo snel na het al opnieuw bloot te leggen in een nieuw album. Tussendoor maakte hij Terug op Aarde 4 en wat one-shotjes, al of niet in samenwerking met diverse auteurs.
 
In het Frans kon je ook een editie van dit album kopen met een dvd waarop een documentaire stond met de making of van het album. Dat ging van het bezoeken van een ruïne en het vergaren van documentatie over het zoeken naar een techniek om schaduw te tekenen tot het effectieve tekenen, inkten en inkleuren. Twee journalisten stonden in elk proces van het album naast of achter hem om alles te registreren. Het is een van de langste documentaires (52 minuten) die zijn gemaakt over hoe een strip wordt gemaakt. De idee groeide uit een docu die de twee heren al draaiden voor Arte en France 3. Voor Larcenet veranderde het niet veel. Hij sprak sowieso al tegen zichzelf wanneer hij tekende.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010