Ice Haven door Daniel Clowes op nummer 1079
Hoewel deze strip op liggend formaat ogenschijnlijk een verzameling afgeronde vertellingen is over verschillende personages (waaronder een oudere schrijver in de dop die concurrentie aanvoelt van een buurmeisje) in het Amerikaanse dorpje Ice Haven, vormen alle pagina's toch een doorlopend verhaal. Verbanden tussen de verschillende personages worden gaandeweg blootgelegd. De grote verhaallijn draait rond de verdwijning van het jongetje David Goldberg.
 
Fort Navajo - Een Avontuur van Luitenant Blueberry 12/13: Het Spook van de Goudmijn door Jean Giraud + Jean-Michel Charlier
Le Lombard / Semic (1975, SC) / Dargaud/Oberon / Dargaud/Lombard (1978, SC+HC) / Dargaud (1984, SC)

Ontknoping van het dubbelverhaal dat werd voorafgegaan door De Mijn van Prosit. Mede door het tot de verbeelding sprekende, rotsige decor van Superstition Mountain en dankzij de twistende Jimmy McClure, Blueberry's rosse maatje, en Werner Amadeus von Lückner, bijgenaamd Prosit, 'n voormalig officier van naar eigen zeggen adelijke Pruisische komaf, groeide het dubbelverhaal uit tot een hoogtepunt in de reeks.

Aantal genomineerde albums van Jean Giraud: 37/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
Dit schattenjachtverhaal was gebaseerd op de thema's die J.O. Curwood in zijn boek Chasseurs d'Or uitspeelde. Ook dit verhaal draaide rond een van lotje getikte, oude grijsaard die fanatiek zijn mijn verdedigde tegen elke indringer. Jean Giraud had dit boek gelezen en vertelde erover aan de Belgische scenarist Jean-Michel Charlier die dit wel eens naar een stripscenario zou omzetten. Bovendien was er de legende van The Lost Dutchman's Mine in de Superstitions Mountains die als toeristische trekpleister in centraal Arizona nog jaarlijks honderden gelukzoekers aantrekt op zoek naar de verborgen goudschat van de Duitse immigrant Jacob Waltz.
 
In de Amerikaanse editie van Het Spook van de Goudmijn (dat dezelfde naam draagt als de legende) is Lückner een Nederlander en geen Duitser. Hij vloekt zelfs in het Nederlands, net als het spook: "Gustaaf is haan" en "Au, mijn bovenkamer doet zeer".
 


© De Stripspeciaalzaak 2010