Lanfeust van Troy: Kasteel Goud Azuur door Didier Tarquin + Christophe Arleston op nummer 1078
Lanfeust is met Nicoledes, Cixi, C'ian en Hebus op weg gegaan naar de Baronie op zoek naar ridder Goud Azuur. Hij beschikt namelijk over een zwaard waarin een stuk ivoor van de Magohamoth verwerkt is. Als Lanfeust een dergelijk stuk ivoor aan kan raken, krijgt hij de beschikking over de absolute kracht. In dit deel gaat het verhaal pas goed van start en zijn we vertrokken voor een epos van ongekende duur.
 
De Oorlog van de Sambers: Hugo & Iris 1: Zomer 1830 door Jean Bastide / Vincent Mézil / Bernard Yslaire + Bernard Yslaire
Futuropolis | Glénat (2007, HC)

Het was een mooi plaatje. De aanwezigen genoten, zopen en zongen. Het huwelijk van Iris en Hugo, de jongste Samber, mocht er zijn. Verloren in het feestgewoel bleef Hugo tobben. Ondanks de rabiate liefde van zijn prille echtgenote Blanche Dessang kon niets hem opbeuren. De blik van zijn eigen vader op haar heupen, haar borsten, haar... het liet hem koud. Was het ooit anders? Bovendien werd hij door zijn schoonvader bedankt met een onrendabele Waalse steenkoolmijn. Maar net daar, meters onder de grond in de diepste meanders van de mijn, zal de toekomstige vader van Bernard ontdekken dat de ware wereld niet verscholen zit in de boeken, maar te vinden is in het laatste zonnelicht in de ogen van de kompels. Daar liggen zijn wortels! Daar ligt het geheim van de ogen.

Aantal genomineerde albums van Jean Bastide: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Vincent Mézil: 2/2296
Aantal genomineerde albums van Bernard Yslaire: 11/2296
Met de ruwe settingschetsen van Bernard Yslaire achter de hand, begonnen tekenaars Jean Bastide en Viuncent Mézil, vers van de schoolbanken, aan hun tekenopdracht. Om fouten met de vorige albums te vermijden, werden de decors op de computer in 3D nagebouwd. Daarna lieten ze Jan en alleman poseren en kleefden hun foto's in de simulatie, en begon het aankleden en natekenen. Zo slaagden ze erin om voor de volle honderd procent het beeld dat ze hadden in hun hoofd om te zetten naar het witte vel.
 
Oorspronkelijk zou de spin-off-reeks De Oorlog van de Sambers niet minder dan acht cyclussen kennen die telkens teruggaan in de tijd tot zo'n veertigduizend jaar voor Christus. Bernard Yslaire zal de laatste cylus tekenen over Aam en Yev, die niet alleen de voorouders zijn van het Samber-geslacht, maar ook van de personages in XXe Ciel.com en De Hemel boven Brussel. De acht cyclussen zijn teruggedrongen naar drie. Griffo had de tweede cyclus, Werner & Charlotte, moeten tekenen, maar na onenigheid met Yslaire trok hij zich terug. Nu doet Yslaire een beroep op Marc-Antoine Boidin (van het one-shot Endurance) voor het tekenwerk.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010