De Kerels van Vlaanderen door Bob De Moor op nummer 1075
Sterk realistisch getekend en ook sterk Vlaamsgezind historisch verhaal dat in de carrière van Bob De Moor past tussen De Leeuw van Vlaanderen en Sterke Jan. De Kerels van Vlaanderen is eveneens een stripbewerking van een boek van Hendrik Conscience.
 
De Wraak van Arn door Jean-Claude Gal + Jean Pierre Dionnet
Dakota (1984 SC) / Arboris (1988, SC) / Sherpa (2006, HC)

Een verdrukte jongen ontsnapt uit de gevangenis van een tirannieke stam, vlucht en neemt zich voor wraak te nemen. Hij belandt bij een andere stam en werpt er zich gaandeweg op als een heerszuchtig leider, klaar om ten strijde te trekken. Maar er moeten heel wat obstakels overwonnen worden. Zelfs een snelle doorbladering moet jou overdonderen met het weelderig realisme, een overdaad aan summiere details, een verbluffend zwart-witcontrast,...

Aantal genomineerde albums van Jean-Claude Gal: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Pierre Dionnet: 3/2296
Jean-Claude Gals grote passie was altijd de woestijn. De mensen en het landschap fascineerden de latere tekenleraar sinds zijn jeugd. Hij reisde vier keer naar de Sahara waar hij telkens tussen de twee en vier maanden verbleef. Hij huurde dan gidsen en kamelen. De beelden van de bergen uit de Arn-cyclus kwamen daarvandaan. Al zei hij daarbij dat de beelden van de werkelijkheid vreemder waren dan de verbeelding. Tijdens het werken aan Arn werd nabij Xi'an in China het 2.200 jaar oude, reusachtige leger van terracottasoldaten ontdekt in 1974. Foto's van dit leger van keizer Qin Shi Huang verschenen in het Franse tijdschrift Paris Match. Deze belangrijke archeologische en kunsthistorische ontdekking gaf aanleiding tot een prachtig getekende sleutelscène in het album.
 
In 1975 later richtte Jean Pierre Dionnet het grensverleggende stripblad Métal Hurlant op en de uitgeverij Les Humanoïdes Associés, samen met Bernard Farkas, Philippe Druillet en Mœbius. Hij vulde de functie in van hoofdredacteur en bleef dat tot 1985. De Legers van de Veroveraar op scenario van Dionnet verscheen in het eerste nummer van Métal Hurlant. In dat eerste nummer stonden strips van onder meer Druillet, Mœbius, Richard Corben,... Naast zijn uitgeversactiviteiten bediende Dionnet verschillende tekenaars van scenario's. Voor Enki Bilal schreef hij bijvoorbeeld Exterminator 17. Als uitgever publiceerde hij vernieuwend proza van auteurs als Hubert Selby Jr, Hunter S. Thompson en Charles Bukowski. Dionnet heeft al jaren een verhaal klaarliggen over de zoon van Arn. Omdat hij geen enkele tekenaar even hoog inschat als de overleden Jean-Claude Gal vindt hij geen opvolger.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010