Clifton 1: Dear Mr. Wilkinson door Turk + Bob De Groot op nummer 1074
Droogkomische detectivestrip die werd gelanceerd door Raymond Macherot en grootgebracht door Turk en Bob De Groot. Paranormale gebeurtenissen beheersen het album Dear Mr. Wilkinson. Bij Clifton thuis zweven borden, kopjes en zelfs de soepkom van miss Partridge door de lucht. Elders zweven en verdwijnen vooral brandkasten. Wat een vreemde zaak! Inspecteur John Haig, die belast is met het onderzoek, roept dan ook de hulp in van de Britse kolonel Clifton.
 
De Rode Ridder 58: De Toverspiegel door Karel Biddeloo
Standaard Uitgeverij (1973, SC)

Wanneer Johan voor de befaamde Toverspiegel staat, grijpt hij nog wantrouwig naar zijn zwaard wanneer het oppervlak zo zwart als de nacht wordt en er dansende lichtpuntjes verschijnen die een betoverende gestalte vormen. Voor het eerst aanschouwt hij de goede fee Galaxa. Haar verschijning is sprookjesachtig met sterretjes om haar heen die niet zouden misstaan in een Walt Disney-tekenfilm. Galaxa zoekt een bondgenoot tegen de Duisternis. Johan verklaart dat hij nog nooit eerder iemand zo snel zijn vertrouwen schonk. Hij zegt ook nog dat zij vanaf nu over zijn zwaard kan beschikken. Daarna staren de twee elkaar secondenlang aan, “sterk in de ban van een groeiende wederzijdse bewondering”. Het moment erop grijpt een vervaarlijke klauw van een afzichtelijk monster de fee. Reddeloos roept Galaxa Johan ter hulp. De strijd tussen goed en kwaad (want daar heb je Bahaal weer) kan beginnen.

Aantal genomineerde albums van Karel Biddeloo: 15/2296
De looks van Galaxa baseerde Karel Biddeloo op de Oostenrijkse actrice Senta Berger. Sommige illustraties van Galaxa zijn klakkeloos overgetekend (of gefotokopieerd) van foto's uit filmmagazines die Biddeloo in veelvoud kocht en las. Zelf schreef hij nu en dan artikels over films of tekende karikaturen van bekende fimsterren voor het tijdschrift Jet-Magazine onder het pseudoniem Bik. Een interview afleggen deed hij ook wel eens, zo kreeg hij onder andere Charlton Heston voor zich.
 
Hoewel Galaxa als een van de belangrijkste nevenpersonages in de reeks staat geboekstaaft, komt ze niet het vaakst opduiken. De ploeg van Merlijn, Lancelot, koning Arthur, Guinevere enerzijds en Bahaal en zijn demonische handlangster Demoniahanderzijds komen vaker voor in de gehele reeks.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010