Stef Ardoba 2: Opdracht in het Verleden door Bert Bus op nummer 1071
Geen enkel album van de sf-serie Stef Ardoba is zo groots als het tweede album waarin hij op weg naar zijn vakantiebestemming door een bolbliksem naar het verleden wordt gestuurd. Daar beleeft hij een spannend, klassiek avontuur in de Griekse oudheid. Hij wordt na verloop van tijd als een Griekse halfgod aanzien, maar bevindt zich wel in vijandige tijden met een strijd tussen de Grieken en de Carthagers bij Syracuse. Uit de verre toekomst wordt inmiddels gezocht naar een oplossing om de foute tijdsprong goed te maken.
 
XIII 2: Waar de Indiaan Gaat door William Vance + Jean Van Hamme
Dargaud (1985, SC)

Gezocht door kolonel Amos en achternagezeten door de mannen van de Mangoest, heeft XIII nog slechts één mogelijkheid om zijn echte identiteit te ontdekken, zo denkt hij. Hij moet Kim Rowland vinden met wie hij eventueel getrouwd was en de graad van kapitein in het leger bekleedde. Enig probleem is dat kapitein Rowland twee jaar geleden sneuvelde op het slagveld. Hij kwam om in een ontplofte helikopter. Het leger vindt de vragen van XIII maar verdacht. Generaal Ben Carrington en luitenant Jones komen ter plaatse de man zonder geheugen ondervragen. En later, bij de Rowlands is het ook al niet helemaal pluis. XIII wordt er genadeloos ingeluisd.

Aantal genomineerde albums van William Vance: 25/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
In dit album worden generaal Ben Carrington en luitenant Jones (later tot majoor gepromoveerd) geïntroduceerd. Carrington heeft de gelaatstrekken van acteur Lee Marvin (uit onder meer The Dirty Dozen en Point Blank) terwijl Jones een zeer getrouwe weerspiegeling is van zangeres/actrice Whitney Houston zoals ze te zien was in de film The Bodyguard... Alleen, The Bodyguard kwam uit nà dit XIII-album. William Vance durfde luidop vraagtekens te zetten bij het weelderige kapsel van Houston dat in stripvorm al bestond bij Jones.
 
William Vance is van oorsprong een Vlaamse Brusselaar (geboren in Anderlecht) en las zijn eerste strip in Het Laatste Nieuws: Kuifje in Congo. Ook de striptijdschriften Bravo!, Robbedoes en de Kleine Zondagsvriend vonden gretig aftrek. Maar de aanzet voor het blijven lezen en tekenen van strips erkende hij in het werk van Nederlander Hans G. Kresse dat hij leerde kennen door Eric de Noorman in Het Laatste Nieuws.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010