Rik Ringers 2: Het Raadsel van Porquerolles door Tibet + André-Paul Duchâteau op nummer 1069
Geen kwaad woord over de eerste albums van de reeks Rik Ringers. Doordachte plots, het betere speurwerk, klassieke spanningopbouw, de obligate slechterik met het afgeschermde gezicht,... In dit deel onderzoekt Rik Ringers de verdwijning van een van zijn collega's bij de krant op het eiland Porquerolles in de Middelandse Zee.
 
De Duistere Steden: Brüsel door François Schuiten + Benoît Peeters
Casterman (1992, 2008, SC+HC)

De onafhankelijke stad Brüsel (spreek uit als Brüzel) is een soort dubbelganger van Brussel en benadert in het universum van De Duistere Steden het dichtst een stad uit onze wereld. Al is het erg gesteld met Brüsel. Renovatie- en expansiewerken slaan op drift, stadswijken worden afgebroken om plaats te maken voor... ja, voor wat? Na zijn opname in het ultramoderne ziekenhuis van professor Derseval komt meneer Constant Abeels te weten dat er vreemdsoortige experimenten aan de gang zijn.

Aantal genomineerde albums van François Schuiten: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Benoît Peeters: 8/2296
Het eerste katern geeft je een geschiedenislesje over architecten die in Brussel hun gang konden gaan voor bouwwerken die van Brussel een wereldstad moesten maken. Veel van deze elementen zijn verwerkt in Brüsel, het zinnebeeld van een utopische stad met mankementen. Perfectionisme bestaat niet in een album van De Duistere Steden. Perfectionisme is saai en grootsheid keert zich steeds tegen de nietige mens.
 
Het personage Constant Abeels, bloemist, handelaar in plastiek planten en vurig voorstander van de vooruitgang, gebruikten François Schuiten en Benoît Peeters opnieuw in het tweeluik De Theorie van de Zandkorrel.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010