Isabel 7: Het Orakel van Delft door Will + André Franquin / Yvan Delporte op nummer 1068
De auteurs hadden fantasie te over bij het schrijven en tekenen van de reeks Isabel. Een van de beste vondsten was de blauwkleurige wereld zoals het bekende porcelein van Delft. Will maakte er ook een van de mooiste vondsten van.
 
Exterminator 17 door Enki Bilal + Jean Pierre Dionnet
Oberon (1980, HC) / Big Balloon (1988, SC), collectie Strip Pocket / Oog & Blik (2003, HC)

De androïde Exterminator 17 is een ongelooflijk geavanceerd product van een toekomstig tijdperk, bijna gelijk aan een mens, een vechtmachine met emoties. Maar Exterminator 17 is meer. Hij heeft niet alleen gevoelens, hij is niet alleen een perfecte strijder, hij heeft ook overlevingsdrang. Uiteraard was dat niet de bedoeling. En het is dan ook niet voor niets dat de mensen besloten de Exterminatoren 17 voorgoed uit te schakelen want hoezeer een androïde ook het evenbeeld van zijn schepper dient te zijn, hij mag niet gelijk aan hem zijn. Exterminatior 17 van zijn kant heeft het doel opgevat de zijnen te bevrijden.

Aantal genomineerde albums van Enki Bilal: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Pierre Dionnet: 3/2296
Hoewel het vóór de herdruk van Oog & Blik in 2003 lange tijd een praktisch onvindbaar album was, vond Enki Bilal het verhaal van Exterminator 17 maar niets. Oorspronkelijk was het verhaal bedoeld voor tekenaar Nathan met een voorpublicatie in het toen net mede door Jean Pierre Dionnet en Mœbius opgerichte blad Métal Hurlant. De eerste tien pagina's geloofde Bilal sterk in het verhaal, maar plots haakte hij af. Beide karakters waren onverenigbaar, zo stelde hij het. Zonder al te veel enthousiasme heeft hij de strip afgemaakt, maar hij besliste wel dat hij voor een sf-verhaal nooit meer zou samenwerken met een scenarist. Métal Hurlant vond hij al snel verzanden in een blad met snobistische pretenties. Het herkauwde trends en nieuwe stromingen. Bilal had niet het gevoel daarin te kunnen functioneren. In een vervolg met De Trilogie van Ellis uit 2008 had hij dus geen zin. Toch was hij zo attent om ten minste de covers van de albums met een tekening te voorzien. Exterminator 17 was dan plots het eerste deel van de trilogie waarvan deel 2 en 3 bij Casterman verschenen en werden getekend door Igor Baranko.
 
Naast scenarist was Dionnet ook filmproducer en -distributeur en tv-presentator. Als presentator versloeg hij een aantal belangrijke popevenementen waaronder Michael Jacksons Victory Tour. Op het einde van de jaren 1980 kwam hij bij de Franse poot van Canal+ terecht. Gedurende achttien jaar leidde hij tot 2007 in Cinéma de Quartier elke week zeldzame films, klassiekers en onbekende films uit de jaren 1950 tot 1970 in het populaire genre in. Voor dezelfde betaalzender was hij eveneens de presentator voor Quartier Interdit, net zoals Jan Verheyens De Nacht van de Wansmaak een programma over bizarre, gore en groteske films. Sinds 2002 bestiert Dionnet zijn eigen filmlabel DES FILMS. Onder dit label distribueert hij in Frankrijk en elders in Europa veelal Aziatische films waaronder die van Takeshi Kitano, Hayao Miyazaki, Shinya Tsukamoto, enzovoort. Vele van deze films raakten geselecteerd voor de festivals in Cannes en Venetië. Als (uitvoerend) producent werkte hij mee aan films van onder andere Fruit Chan, Olivier Dahan, Takashi Miike, Marc Caro en Michelle Yeoh.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010