The Spirit Archives 16 door Will Eisner op nummer 1063
Hardcoverbundeling van 25 Spirit-verhalen uit de eerste helft van 1948 toen de reeks in zijn achtste jaargang zowat op zijn hoogtepunt stond. Voor de verandering liet Will Eisner zijn amper gemaskerde misdaadbestrijder (noem 'm geen superheld) regelmatiger de vertrouwde stad Central City verlaten. Verhalen in deze bundel brengen hem naar onder meer Parijs, Londen, Calcutta en een fictief Zuid-Amerikaans eiland dat net is opgerezen uit de zee en waarop een verloren beschaving huist.
 
De Reis door Edmond Baudoin
Sherpa (1996, SC) / Oog & Blik/Sherpa (2006, HC), Baudoin Collectie

Poëzie in artistieke vegen zwart-wit. Daar staat Edmond Baudoin voor, door fans simpelweg afgekort tot "B". Net zoals het meeste van zijn overige werk is De Reis autobiografisch getint. Op een dag kan Simon het jachtige leven dat hij leidt niet meer aan, neemt ontslag en laat vrouw en kind in de steek. Na een lange trip (zowel fysisch en psychisch te interpreteren) ontdekt hij opnieuw zichzelf.

Aantal genomineerde albums van Edmond Baudoin: 9/2296
De Reis maakte Baudoin halverwege de jaren 1990 op vraag van het Japanse Kodansha. Deze uitgeversmastodont experimenteerde op de eigen markt door Europese auteurs aan te trekken en hen de kans te geven zonder de minste beperkingen lange stripromans te maken. Ook Baru bijvoorbeeld maakte voor Kodansha een verhaal dat later in zijn thuisland Frankrijk verscheen. Sherpa vertaalde het als Vluchtweg naar de Zon.
 
Tussen de Japanse en de Europese versie zijn aardig wat verschillen. Bij alle personages werkte Edmond Baudoin de fijne gelaatstrekken bij met dikkere lijnen. Op verschillende plaatsen voegde hij achtergronden toe en verschoof tekstballonnen. In de Europese versie ontbreken ook de aankondigingsplaten van de verschillende hoofdstukken. De Reis telt zo'n tweehonderd pagina's, volgens het Japanse contract was dat het absolute minimum. Baudoin had dat verkeerd begrepen, het hadden namelijk ook tweeduizend pagina's mogen zijn.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010