Poolijs door Christophe Gaultier + Sylvain Ricard op nummer 1059
Mooi afgerond verhaal van tachtig pagina's over zes pelsjagers in het hoge noorden die niets of niemand ontzien. Ook elkaar niet... Er vallen slachtoffers en het blanke poolijs kleurt rood. Als opener van de collectie Grand Cru van TOOG, een samentrekking van Talent + Oog & Blik, had dit kunnen tellen hoewel het straffere one-shot Auschwitz als nummer 2 in de collectie vóór nummer 1 verscheen.
 
Franka 8: De Ondergang van de Donderdraak door Henk Kuijpers
Oberon (1986, SC) / Big Balloon (1991, SC) / Uitgeverij Franka (2007, SC+HC)

Vervolg op De Tanden van de Draak. Franka en paleontologe Ava Aadelaar bevinden zich in een gestolen helikopter en crashen ermee wanneer ze bijna de bron van de Ojararivier hebben bereikt. Beide dames overleven het maar net. Vele pogingen later om rivieropwaarts te raken, begint het na veertien dagen te regenen. Op dag 16, nog steeds regenend, constateren ze dat de rivier door de grote hoeveelheid regen de andere kant op is gaan stromen. Ze varen met grote snelheid, maar slaan jammerlijk om waarna Franka verstrikt in visnetten en bijna stikt... De volgende morgen ontdekt Franka dat ze in een oorspronkelijk dorp zijn beland aan de voet van de Drakenberg, de bron van de Ojara. 's Anderendaags vinden ze het opperhoofd op hun weg die dragers belet hun pad te vervolgen. De franke meisjes trekken dan maar alleen verder en vinden verrassende obstakels op hun weg waaronder nog levende dinosaurussen.

Aantal genomineerde albums van Henk Kuijpers: 12/2296
De Franka-verhalen Het Misdaadmuseum, Het Meesterwerk, het kortverhaal De Pyromaan en Circus Santekraam verschenen in voorpublicatie in Robbedoes/Spirou. De drie albums werden in het Frans uitgegeven door Dupuis. Aan de Franse albumlijst voegde Les Humanoïdes Associés nog het tweeluik De Tanden van de Draak en De Ondergang van de Donderdraak toe in 1987. Henk Kuijpers tekende voor alle Franse vertalingen een gloednieuwe cover. De covers van het tweeluik vormen naast elkaar gelegd één razend knappe tekening. Van Franka verschijnen en verschenen albums in het Nederlands, Frans, Catalaans, Duits, Noors, Spaans, Galicisch en Zweeds.
 
Naast striptekenaar is Henk Kuijpers een goedbetaalde illustrator en reclametekenaar. Hij houdt er een opmerkelijke productie aan over met talloze illustraties, promotionele kortverhalen en publiciteitstekeningen. Een deel ervan is gepubliceerd in het door Silvester uitgegeven Stripboekgeschenk 2002 Felle Flitsen dat tijdens de Nederlandse Stripboekgeschenkdagen van 22 mei tot 2 juni gratis werd weggegeven bij aankoop van een bepaald bedrag aan strips.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010