Meneer Johan: De Filosofieën van Felix door Philippe Dupuy / Charles Berberian op nummer 1056
Soortement spin-off van Meneer Johan waarin goeie vriend Felix zijn gedachten en kleine filosofieën over hoofdzakelijk de status van een single onder de loep wordt genomen. Hij is wel een beetje een betweter, maar soms snijden zijn geschetste situaties hout. Het album bevat losse opeenvolgende passages, allen afzonderlijk te lezen, die samen een album vormen dat als een aardig tussendoortje voor de reeks geldt.
 
Long John Silver 1: Lady Vivian Hastings door Mathieu Lauffray + Xavier Dorison
Dargaud (2007, HC)

Long John Silver is een eerbetoon aan Schateiland van Robert Louis Stevenson. En dan weet je het wel: piraten! Dit eerste deel spitst zich toe op de vermeende ontdekking van El Dorado door Lord Byron Hastings. Een indiaan die hem vergezelde, komt in Engeland aan om hulp te zoeken bij het dragen van al die kostbaarheden. De broer van Byron verkoopt een groot deel van Byrons bezittingen om de expeditie te bekostigen wat uiteraard tegen de zin is van Lady Vivian, de berooide echtgenote van de schattenjager. Vivian roept dan maar de hulp in van Long John Silver, een beruchte mankepoot met malaria, die alles in het werk zal stellen om met zijn mannen mee aan te monsteren op het schip.

Aantal genomineerde albums van Matthieu Lauffray: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Xavier Dorison: 12/2296
In deel 2 komt een sleutelscène met een marteling van een jonge matroos voor. Het brengt de gemoederen tot een kookpunt. Na deze bloederige scène gaat het de daaropvolgende twintigtal platen over deze wandaad en hoe men erop moet reageren. Matthieu Lauffray had het moeilijk deze scène te tekenen. Scenarist Xavier Dorison gaf er als inleiding bij dat Long John Silver hiermee de grootste vergissing in zijn (fictieve) leven begaat.
 
Xavier Dorison schrijft steeds scenario's met in het achterhoofd de wens dat ze eenzelfde niveau halen als de films of boeken die hem altijd zijn bijgebleven. Films als Casablanca, African Queen, Planet of the Apes of dus ook Schateiland. Hij schreef naast strips en films (Les Brigades du Tigre, tevens verstript door Jean-Yves Delitte) ook avonturenspellen. Voor onder meer Nikita, MI-2 en Outkast trad hij op als script-doctor. Hij richtte daarvoor het bedrijf Script Company op, een filiaal van gameproducent Dark Works, op zijn beurt gespecialiseerd in het uitdokteren van scripts voor games.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010