Guus Slim Zoekt 't Uit 4: Vrachtboten in de Avond door Maurice Tillieux op nummer 1048
Wanneer Maurice Tillieux zijn personages de donkere en dikwijls louche havenbuurten laat opzoeken, zijn de verhalen op zijn best. Tillieux hield van de zee. Het scheelde niet veel of hij was marinier geworden, hij studeerde daarvoor in Oostende en Antwerpen. Vrachtboten in de Avond is een van Tillieux' somberste albums en start met een ontsnapping uit de gevangenis. Guus Slim krijgt ook met de zaak te maken.
 
Murena 3: Een Volmaakte Moeder door Philippe Delaby + Jean Dufaux
Dargaud (2001, SC)

Het is een corrupt zootje daar aan het keizerlijke hof. De samenzweringen, moordaanslagen en wraakacties volgen elkaar op. Daarin tonen moeder Agrippina (de moordenares van haar man, keizer Claudius) en zoon Nero zich van hun 'beste' kant. Ze zijn immers aan elkaar gewaagd, zeg maar gerust elkaars rivalen. Aan het hof vormen zich rond deze figuren twee clans. De inzet? De ware macht om te heersen over het Romeinse Rijk. Titelfiguur Murena is/was de beste vriend van Nero. Sinds hij de ware toedracht kent achter de moord op zijn moeder Lollia Paulina, de minnares van keizer Claudius, loopt de vriendschap echter mank. Daarnaast lopen nog een hoop andere intriges naast en door elkaar: de belevenissen van de Nubische gladiator Balba, de dubbele verradersrol van Pallas, de intrede van een nieuwe intrigante Poppaea... Kortom, Dynasty of Dallas bij d'oude Romeinen.

Aantal genomineerde albums van Philippe Delaby: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296
In de op historische feiten gebaseerde reeks Murena komen bepaalde aspecten aan bod die tot dan toe in geen enkele oudheidstrip naar voren kwamen: de ongure buurten van Rome bijvoorbeeld. Enrico Marini liet zijn personages eveneens de hoeren en dieven in deze buurten bezoeken in zijn De Adelaars van Rome. Ook in de tv-reeks Rome kwamen deze minder mooie kanten van de wereldstad Rome veelvuldig in beeld.
 
In de periode van verschijnen van dit derde deel waren het hoogtijdagen voor de liefhebbers van Jean Dufaux. In een en dezelfde maand kwamen de volgense strips van zijn hand uit: Jessica Blandy 19, De Aasgieren 3, De Rode Keizerin 2 en dus ook Murena 3. Met Jessica Blandy wordt na de trilogie Het Pad van Jessica opnieuw de draad opgepikt. Murena is met het te verschijnen deel 8 aan het slot van de tweede cyclus toe. Daarna volgt nog één cyclus van vier delen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010