Johnny Goodbye 6: Gangsters in Chicago door Dino Attanasio + Martin Lodewijk op nummer 1045
De albumnummering van de vlot vertelde, komische reeks Johnny Goodbye liep een beetje door elkaar want Gansters in Chicago is het eerste verhaal van de privédetective en zijn maatje Howdy. Toen waren de twee nog politiedienders in het door en door corrupte Chicago. Elke gangster die ze inrekenen, krijgt de vrijheid van zodra hij de naam van Al Capone laat vallen. Johnny is dat hartsgrondig beu en neemt ontslag om een privédetectivebureau te openen. Nog voor dat gebeurt, arresteert hij Capone die dan toch zijn gerechte straf niet ontloopt: zes jaar Sing-Sing voor foutparkeren. Capone zweert wraak.
 
De Gezellen van de Schemering 1: De Betovering van het Nevelwoud door François Bourgeon
Casterman (1984, 1986, 1994, SC+HC), collectie Wordt Vervolgd Select (1986)

Elk deel van De Gezellen van de Schemering begint met de memorabele zinsnede: "De oorlog duurde naar men zegt honderd jaar... Hij onderscheidt zich niet wezenlijk van de vorige, of de volgende... Zoals de hagel of de pest, slaat hij daar toe, waar men er het minst op bedacht is. Bij voorkeur wanneer de korenhalmen zwaar, en de meisjes mooi zijn." In deze ellende slaan de schone Mariotte, opschepper Anicet en een ridder zonder naam de handen in elkaar om de mysterieuze zwarte kracht die het hele land in oorlog heeft ondergedompeld te bevechten. Maar eer ze daar komen, belanden ze in het surrealistische nevelwoud, bevolkt door kobolds en andere fantasiewezens.

Aantal genomineerde albums van François Bourgeon: 12/2296
Eigenlijk was er eerst sprake van de publicatie van een middeleeuwse serie in het magazine Géant van uitgeverij Hachette die François Bourgeon zou maken. Géant zou het echter nooit verder brengen dan een nulnummer. Na veel vijven en zessen was het toch Casterman die in 1983 in het maandblad Wordt Vervolgd uitpakte met het eerste deel van De Gezellen van de Schemering.
 
Van de kobolden die in de reeks voorkwamen, maakte François Bourgeon modellen uit een soort kneedbare was met daaromheen een omhulsel van gips. Op die manier kon hij er verschillende figuren mee gieten. Ook de kostuums ontwierp hij zelf. Zo ook de kapmantel van Mariotte dat een van de eerste bekende vrouwelijke kledingstukken uit de middeleeuwen was. Voorbeelden ervan dateerden vanaf 1320 in vele regio's van Frankrijk. Het kledingstuk werd zo'n twee eeuwen gedragen. Bourgeon verbaasde zich erover dat het in haast geen enkele film of boek of theaterstuk voorkomt. Het voorbeeld is nochtans op duizenden stukjes glasraam terug te vinden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010