Biebel 27: Paladijseiland door Ikke op nummer 1042
Meegaand met de trend van het moment, namelijk outdooractiviteiten, zoekt Biebel het avontuur op. Bij stripfiguur Dommeke vindt hij het duidelijk niet en ook op weg naar school valt niet echt wat te beleven. Maar dan landt alien Leo nog eens op aarde en een knotsgek avontuur ontaardt in totale chaos.
 
De Maagd en de Neger 1: Papa en Sofie door Judith Vanistendael
Oog & Blik/De Harmonie (2006, SC)

Het kon een typische Cosmopolitan-enquête zijn. Hoe zou je reageren mocht je amper negentienjarige dochter dolverliefd thuiskomen met een berooide Togolese asielzoeker? Eerlijk, de kans is miniem dat je het antwoord A: "Hé tof, een Togolees! Die kunnen zo lekker sexy dansen" zou aankruisen. Het overkwam de liberale ouders van het brave economiestudentje Sofie. Hun bewogen verhaal over onbegrip, woede, ineengestorte dromen, 'kleine kindjes worden groot', verbazing, berusting en — de uiteindelijk verwachte — acceptatie lees je in De Maagd en de Neger, de aangrijpende debuutstrip van Judith Vanistendael.

Aantal genomineerde albums van Judith Vanistendael: 1/2296
Judith Vanistendael (een afgeleide van haar werkelijke familienaam van Istendael) is de dochter van voormalig BRT-journalist en schrijver Geert van Istendael en over hem gaat het hoofdzakelijk in dit eerste deel van het tweeluik. Dit album is namelijk zo goed als autobiografisch en misschien zelfs een beetje voortvloeiend uit wraak voor het in 2000 verschenen boek Bericht uit de Burcht die haar vader schreef over het toen al afgesprongen huwelijk. Toen was zij woest. In 2006 stond zij in de spotlichten van de verzamelde pers.
 
In 2009 liep in De Standaard de voorpublicatie op groot krantenpaginaformaat van deel 2, Leentje en Sofie. Daar was niet elke lezer mee gediend. De verwijten tendeerden van "papierverspilling" tot "pornografie" en "vuilspuiterij". Adjunct-hoofdredactrice Anni van Landeghem verdedigde zelfs in een opiniestuk de voorpublicatie.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010