Iris door Thé Tjong-Khing + Lo Hartog van Banda op nummer 1040
Iris is een "sf-verhaal over een jonge popartieste die ten prooi valt aan een manipulatieve mediamagnaat in een maatschappij waar volkomen seksuele vrijheid heerst, maar waar het tonen van je eigen natuurlijke haar taboe is", dixit Stripschrift Actua van 23 april 2005. Toen zag het er nog naar uit dat Hanco Kolk effectief een remake ging maken van het somtijds psychedelische one-shot.
 
Ode aan Kirihito 1: Hondenlevens door Osamu Tezuka
Uitgeverij L (2008, HC)

Dit is een pracht van een verhaal over een geheimzinnige ziekte waarbij mensen langzaamaan hondachtige vervormingen vertonen en die tot de dood kan leiden. Deze ziekte is enkel te vinden in een ver afgelegen bergdorpje in Japan. Een Japans universitair ziekenhuis doet onderzoek en Kirihito, een van de jonge dokters, raakt zelf besmet tijdens zijn bezoek aan het geïsoleerde dorp. Zijn verloofde en vrienden beschouwen hem als vermist. We volgen hem op zijn weg van lijden en vernedering. Tegelijk wil de directeur van het academisch ziekenhuis deze ziekte gebruiken om verkozen te worden als voorzitter van een prestigieuze groep medische wetenschappers. Na verloop van tijd blijkt dat deze directeur een waar complot heeft opgezet. Ten koste van onze sympatieke dokter Kirihito. Maar dan rekent hij buiten de enorme overlevingsdrang van Kirihito. Intussen is een andere dokter en vriend van Kirihito op zoek naar hem en naar de waarheid achter de ziekte.

Aantal genomineerde albums van Osamu Tezuka: 9/2296
Osamu Tezuka studeerde zelf ook medicijnen en haalde zijn graad in de universiteit van Osaka. Zijn medische en wetenschappelijke kennis kwamen nog van pas voor onder meer MW, Astro Boy, Ode aan Kirihito en Black Jack. Deze laatste serie gaat over een getalenteerd chirurg. Tezuka stierf in 1989 aan maagkanker. In dezelfde maand overleed ook keizer Hirohito. Het collectief verdriet voor het verlies van Tezuka nam naar verluidt veel in beslag van het verdriet voor de keizer. De laatste woorden van workaholic Tezuka waren: "Ik smeek je, laat me werken!"
 
Het mangaœuvre van Osamu Tezuka is in Japan uitgegeven in vierhonderd uitgaven met in totaal zo'n tachtigduizend pagina's. Dan nog is het niet volledig want werkelijk alles van Tezuka kan in zevenhonderd albums worden gebundeld met meer dan honderdvijftigduizend pagina's.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010