De Argonautjes 1: Het Orakel van Delphi door Dick Matena + Lo Hartog van Banda op nummer 1039
In de betere stripweekbladtijden bood het Nederlandse Pep het beste van twee werelden: de betere buitenlandse strips zoals Blueberry en Asterix en het betere werk van Nederlandse auteurs. Met De Argonautjes tekende Dick Matena zijn eerste, duidelijk door Asterix geïnspireerde strip na zijn periode bij Marten Toonder. Voor de grappen en de rgollen en spannende avonturen zorgde Lo Hartoig van Banda. Het onderwerp: de Griekse myhologie. De hoofdpersonages: Castor en Pollux, twee zonen van de befaamde Argonauten (van Jason en de Argonauten).
 
Muchacho 2 door Emmanuel Lepage
Dupuis (2006, HC), collectie Vrije Vlucht

Gabriel de la Serna is een jonge novice die eind jaren 1970 in het door burgeroorlog verscheurde Nicaragua de opdracht krijgt om in een klein bergdorpje de plaatselijke kerk van een gepaste muurschildering te voorzien. Al snel komt de jonge Gabriel, kind uit een vooraanstaand gezin, in contact met de rebellenbeweging en hun communistische idealen. Hij ligt ook in de knoop met zijn emoties en tracht door de kunst zijn dilemma's te overstijgen. Toch komt hij ongewild terecht in de wereld van de guerilla's, een wereld waaruit hij niet kan en wil ontsnappen. In dit afsluitende deel volgen we Gabriel tijdens een vluchtpoging, samen met enkele andere guerillero's.

Aantal genomineerde albums van Emmanuel Lepage: 6/2296
Tien jaar na datum wordt Emmanuel Lepage nog steeds aangesproken op de homoseksuele outing van het hoofdpersonage in Névé. Lezers reageerden hier ofwel positief als negatief op. Hoe dan ook viel het als een verrassing uit de kast. Velen voelden zich daardoor verraden. Ze vereenzelfigden zich vier albums lang met een personage dat dan plots een homo bleek te zijn. De auteurs poogden via de reeks een beetje de vraag "En wat als jij plots ook homoseksuele neigingen zou krijgen?" te stellen aan hun lezers. Zouden ze zich dan ook gedragen als monsters door anderen terecht te wijzen? Toch zouden sommige reacties van zijn publiek Lepage ook versteld doen staan. Op een signeersessie in het Canadese Montréal kwam een man hem vertellen dat zijn kameraad zijn eigen zoon zou neerschieten als hij een homo zou zijn. Lepages lezeressen daarentegen zijn er ontvankelijker voor. Van verschillende van hen weet hij dat ze de reeks soms kopen voor of uitlenen aan een vriend die zich vragen stelt over zijn geaardheid.
 
Op zijn twintigste leerde Emmanuel Lepage wat écht reizen is, alleen, geconfronteerd met zijn angsten en beperkingen. Zes maanden later zat hij al in Indië voor drie zeer intens beleefde maanden. Ook in Argentinië, Peru, Brazilië, Equator, Costa Rica, Panama, Bolivië, Chili, Thailand, Hongkong reisde hij alleen voor een trip van negen maanden. In Nicaragua werden al zijn spullen gestolen. Hij moest terugkeren naar Frankrijk, volledig uitgeput en met heuppijn. De geplande reis naar Laos, Cambodja en Vietnam kon hij niet uitvoeren. Vandaag, met twee kinderen, zijn zulke lange wereldreizen niet meer mogelijk. Maar op die eerste wereldreis nam hij wel notities voor een eigen verhaal en maakte hij tekeningen die hem konder inspireren voor het latere tweeluik Muchacho.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010