De Rode Ridder 111: Ninja! op nummer 1036
Op Japanse bodem leidt het tot een weerzien met Yorimoto, Merlijn, Demoniah en Galaxa. Demoniah daagt Galaxa op het einde uit voor een duel met gelijke wapens waar toverkracht niet van tel is. Dat kan in de Schemerzone. De ninja zullen nog meermaals hun martial arts demonstereren in dit en latere albums.
 
Joris Jasper: Eerste Avonturen door MiTacq + Jean-Michel Charlier
Dupuis (1984, HC)

Voor het weekblad Robbedoes creëerden MiTacq en Jean-Michel Charlier De Beverpatroelje. Voor het Franse Pilote — al vanaf het allereerste nummer waarin Asterix debuteerde — lieten ze de schrandere, backpackende rosse knaap Joris Jasper in korte broek zes avonturen beleven. De eerste drie, in gewassen inkt getekend en geschilderd, werden gebundeld in deze luxueus uitgevoerde trilogie. Joris Jasper is meer op volwassenen gericht waarin de geschiedenis in al zijn details en bovennatuurlijke verschijnselen mogen primeren en waarin de sfeer grimmiger is.

Aantal genomineerde albums van MiTacq: 5/2296
Aantal genomineerde albums van Jean-Michel Charlier: 40/2296
De overige drie verhalen van Joris Jasper verschenen in afzonderlijke albums en in kleur in de collectie Jeugdzonden van Dupuis. De serie werd stopgezet door tijdgebrek van Jean-Michel Charlier. Daarop startte MiTacq met Stany Derval waarvan de avonturen met de hulp van André Beckers, Jacques Stoquart, André-Paul Duchâteau en Maurice Tillieux werden geschreven. Een trouwe medewerker was René Follet die veel pagina's in potlood tekende waarna MiTacq die maar in inkt had te zetten en er zijn kenschetsende toetsen aan toevoegde.
 
Voor het eerste nummer van Pilote lanceerde Jean-Michel Charlier ook nog de piratenstrip Roodbaard en depilotenstrip Tanguy en Laverdure. Blueberry kwam pas later. Vele jaren na de stopzetting van Joris Jasper in 1967 speelde Charlier met het idee om de reeks nieuw leven in te blazen, deze keer getekend door Jean-Charles Kraehn. De bedoeling was alvast om Jaspers korte broek en broskopje te laten voor wat het was en de serie te moderniseren.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010