Michel Vaillant 12: De Ridders van Königsfeld door Jean Graton op nummer 1027
De race op de Duitse Nurburgring nadert. Michel Vaillant en meerdere van zijn collegapiloten worden uitgenodigd door dokter Spangenberg, een grote wagensportfan. Maar dan verdwijnt de ene kampioen na de andere. Een meeslepend, duister verhaal vol mysterie volgt en menig lezer zag wel wat in de Gabrielle Spangenberg, de dochter van dokter Spangenberg.
 
Bone 1: Weg uit Boneville door Jeff Smith
Les Editions Lambiek (1996, SC) / Silvester (2008, HC)

De drie neven Bone moesten vluchten uit Boneville na een door pruimentaart verziekte picknick, georganiseerd door de verschrikkelijk opvliegende Phoncible "Phoney" P. Bone die het ambt van burgemeester ambieerde. Smiley Bone neemt alles veel luchtiger op, te luchtig zelfs. Fone Bone is het lijdend én ondernemend voorwerp rond wie alles draait. De drie zitten in hetzelfde schuitje: verdwaald in een voor hen onbekend landschap. Op de koop toe worden ze door een sprinkhanenzwerm uit elkaar gerukt. Fone ontmoet achtereenvolgens een rustige rode draak, het piepkleine insect Ted, monsterlijke en oerdomme rattenbeesten, de vriendelijke knaagdierenfamilie Possum, het mooie meisje Thorn op wie hij op slag verliefd wordt en haar koeienracende oma Ben. Elk van deze personages zal nog een belangrijke rol vertolken in het leven van Fone Bone en het voortbestaan van de Vallei.

Aantal genomineerde albums van Jeff Smith: 4/2296
Silvester waagde in 2008 de gok om Bone na een vroegtijdige poging in 1996 door Lambiek in vertaling te brengen, in kleur deze keer en in negen te verschijnen uitgaven. Deel 1 is inmiddels herdrukt door Silvester. Het wereldwijde succes bestaat dus ook in vertaling.
 
De karaktertjes van de Bones doen denken aan de Ducks van Carl Barks, een grote inspiratiebron van Jeff Smith. Verschillende eigenschappen van Donald, Dagobert en andere Duck-telgen herkennen we wel in de drie neven. Barks is ook de man van het grote avontuur voor wie geen zee te diep, geen berg te hoog of geen land te exotisch was om er de Duck-familie op af te sturen. Die onbegrensdheid concentreert Smith in de Vallei waarin alles zich afspeelt en waarvan je een kaart vindt op de schutbladen. Het is in dit soort vastgelegde locaties dat een andere referentie past, die van Tolkiens The Lord of the Rings. Vooral in latere delen zal die meer op de fantasy gerichte invloed nadrukkelijker aanwezig zijn.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010