Wyoming Doll door Franz op nummer 1016
Een immense paardenliefhebber als Franz moest ooit wel eens een western maken. Het one-shot Wyoming Doll was zijn eerste echte volwaardige western! Het hoofdpersonage, de vaak van naam veranderende Llogan Jubal Junior, sluit zich aan bij een karavaan op weg naar het wilde westen. Ze worden overvallen door bloeddorstige Crow-indianen. Twee meisjes, en Llogan overleven de dodendans. Hij besluit de meisjes, die door de indianen zijn weggevoerd, terug te vinden. Hij wordt daarbij geholpen door een Sioux-indiaan die zijn eigen redenen heeft om de blanke meisjes te redden.
 
Suske en Wiske 114: De Tartaarse Helm door Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij (1953, 1971, 1995, SC+HC)

Het verhaal begint in de Kempen waar Lambik in zijn villa schermlessen geeft. Suske redt op zijn domein de zwerver Priem van een pak slaag. Als bedanking stuurt hij Suske, Wiske en Lambik naar het Brugge van de dertiende eeuw. Samen met een Venetiaanse capitano varen ze naar het welvarende Venetië. Daar aanvaarden ze de opdracht van de Doge om in het Mongoolse rijk een geheim wapen in ontvangst te nemen van de beroemde ontdekkingsreiziger Marco Polo. Met dit wapen hopen de Venetianen de concurrentie van de stadstaat Genua het hoofd te kunnen bieden.

Aantal genomineerde albums van Willy Vandersteen: 67/2296
De Tartaarse Helm kwam tot stand nadat Willy Vandersteen op vraag van Le Lombard, de uitgever van het weekblad Kuifje, een reis had gemaakt naar Venetië om er zich te documenteren. Als souvenir bracht hij een Tartaarse helm mee. Daarrond bedacht hij een heel verhaal dat de helden ook bracht naar Brugge, het Venetië van het noorden (Venetië wordt zelden het Brugge van het zuiden genoemd), waar Vandersteen eveneens documentatie vergaarde.
 
De albumversie van de voorgaande verhalen voor het weekblad Kuifje (Het Spaanse Spook en De bronzen Sleutel) had een andere kleurinstelling dan de weekbladpublicatie in Kuifje want de uitgever maakt gebruik van de kleurproeven van Ons Volkske dat op de persen van een andere drukkerij werd gedrukt. De Franstalige editie in de Collection du Lombard gebruikte dan weer de originele kleurproeven van het weekblad Kuifje en kende een hertekende cover. Pas vanaf De Tartaarse Helm gebruikten de uitgevers Standaard Boekhandel en Le Lombard dezelfde kleurproeven.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010