De Krijgsheren 1: De Burcht van Cormandel door Philippe Pellet + Dominique Latil op nummer 1007
Vijf eeuwen zijn voorbijgegaan sinds de oolog van Talion over Kelhin heeft gevoerd. Die vreselijke oorlog had het einde ingeluid van het eens zo sterke keizerrijk en het menselijk ras was in deze confrontatie ten onder gegaan. Op enkele exemplaren na zijn ze van de aardbol verdwenen. Om aan de biologische nood iets te doen, wordt krijger Talian op pad gestuurd. Hij moet kost wat het kost de laatste vruchtbare mens-vrouw vinden. Origineel idee dat de start betekende van een zevendelige reeks.
 
Voorbij de Steen 1: Het Spoor van Demer door Ken Broeders
Arboris (2001, SC)

De eeuwige berg, de citadel van de dwergen, wordt belegerd door de vijand. De Nhamads, een allegaartje van trolachtige wezens, wensen maar één ding: de ondergang van dat kleine grut! Vrouwe Maitar onderneemt een laatste wanhopige poging om haar volk te redden: ze stuurt een groep dapperen, waaronder haar eigen zoon Demer, op pad om versterking te zoeken. Demer, de enige overlevende van het minicommando, gaat op zoek naar de dwergen die eeuwen geleden voorbij de steen trokken. Op zijn tocht valt hij echter in de handen van de Dryuks, de mensen, die hem als slaaf meevoeren. Hij zal al zijn moed en vindingrijkheid moeten aanwenden om niet alleen zichzelf, maar ook het dwergenvolk, tijdig te redden. Want in de eeuwige berg schuilt een verrader die er alles aan doet om bepaalde geheimen het daglicht niet te laten zien...

Aantal genomineerde albums van Ken Broeders: 3/2296
Door problemen tussen Ken Broeders en uitgeverij Arboris eindigde Voorbij de Steen voortijdig met deel 4 in 2006. Zijn naam werd zelfs 'vergeten' op de cover. Zijn eerstvolgende strip na Voorbij de Steen werd een verstripping van Cyrano de Bergerac voor de inmiddels opgedoekte collectie Classix van Standaard Uitgeverij. Broeders stelde aan verschillende uitgeverijen verschillende nieuwe stripprojecten voor, weigerde op de veeleisende voorwaarden van Jacques Martin in te gaan en koos uiteindelijk opnieuw voor Standaard Uitgeverij voor wie hij sindsdien de historische reeks Apostata maakt.
 
In Voorbij de Steen 4 wordt verwezen naar Ken Broeders' vroegere reeks Tyndall. Ken Broeders zei daarover dat Tyndall een continent is in dezelfde wereld als de wereld van Voorbij de Steen. Het was zelfs de bedoeling om beide verhalen uiteindelijk in elkaar te vlechten, want Rheyn uit Voorbij de Steen is eigenlijk een voorvader van Fynn uit Tyndall.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010