Drie Grijze Haren door René Hausman + Yann op nummer 992
Prachtig geaquarelleerd sprookje met venijnige kantjes. Een prinses wordt geplaagd door grijze haren. Geen enkel (tover)middel helpt, maar een van de brandstapel geredde en nog nasmeulende tovenaar heeft de oplossing. Hij leidt haar naar het beest Gyvulis die haar vernederend verkracht om haar van haar grijze haren te verlossen. Ze baart later in de bossen een zoon die wordt meegenomen door haar vader. Maar er is ook een nakomertje, de vurige Vaïva, die wordt gevonden door de vrouw Ragana. Als volgroeide vrouw ondervindt Vaïva dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ze ontdekt haar afkomst. Maar dan is het een en ander al te laat.
 
Ragebol 1: De Droom van de Walvis door Frank Pé + Bom
Dupuis (1987, HC), collectie Spotlight

Een verbazingwekkend aantal meeuwen overspoelt de stad. Vele inwoners lijden aan slapeloosheid. Ragebol schenkt er niet al te veel aandacht aan tot hij een vreemde droom krijgt over zwemmende vissen in het straatbeeld. Heeft het een wat te maken met het ander? In een boekenwinkeltje ontdekt Ragebol een boek uit 1929 met een gravure die overeenkomt met Ragebols droom. De jongeling trekt op onderzoek. Tegelijkertijd raakt het meisje Catherine geïntrigeerd door de verwikkelingen. Een ontmoeting is in de maak.

Aantal genomineerde albums van Frank Pé: 7/2296
Aantal genomineerde albums van Bom: 5/2296
Hoewel De Droom van de Walvis Ragebols eerste album is, beleeft Frank Pés rosse alter ego in het weekblad Robbedoes een hoop gags, kortverhalen en reportages uit de natuur die vandaag nog steeds niet in album zijn verschenen. Een dertiental van deze exploten verschijnen in de loop van 1979 tot 1983. Aanvankelijk was Ragebol ook echt bedoeld als een figuurtje dat een rubriek over de natuur moest opvrolijken.
 
Het huis in de Brusselse Leopoldwijk bestond echt, maar moest in 1998 plaats ruimen voor een nieuwe wijk van de Europese Gemeenschap. Frank Pé had zijn platen al getekend met de renovatiewerken aan het Natuurhistorisch Museum in het Leopoldpark toen er echte werken startten. De schuttingen rond de werf kwamen als bij toeval op exact dezelfde plaats terecht zoals Frank die tevoren had getekend. Op een avond wandelde hij op de werf rond en verzeilde in de makkelijk toegankelijke kelders. Hij kwam eenzelfde doormidden gebroken afvoerpijp tegen waar massaal water uitstroomde (net zoals in de strip). Het water gutste in een grote put in de grond. Frank kon niet achterhalen waar het water in verdween... Een onderaardse grot misschien?
 


© De Stripspeciaalzaak 2010