De Familie Doorzon 1 door Gerrit de Jager / Wim Stevenhagen op nummer 990
Voor er sprake was van de families Flodder en de nu alweer overgewaaide belangstelling voor de Tokkies was de familie Doorzon de meest disfunctionele familie van Nederland. Gezinshoofd John geilt op de blonde buurvrouw, zijn feministische vrouw worstelt met allerlei levensbeschouwelijke vragen, de ene zoon is een homo, de andere een maffioso en dochter Doortje is een seksbeest van jewelste. Ach, de gags schrijven zichzelf.
 
Lucky Luke B1: De Postkoets door Morris + René Goscinny
De Geïllustreerde Pers / Amsterdam Boek / Le Lombard / Dargaud/Oberon / Dargaud/Le Lombard / Dargaud (1969, 1971, 1974, 1976, 1977, 1984, SC)

In opdracht van transportmaatschappij Wells Fargo treedt Lucky Luke als speciale begeleider op voor een postkoets die van Denver naar San Fransisco rijdt. Zo wil de maatschappij zijn blazoen oppoetsen nadat er wat te veel overvallen plaatsvonden. Dat kostte hen klanten. De luidruchtige Hank Bully, de beste "zweep" van de maatchappij, is de koetsier. Nog aan boord bevinden zich beroepsgokker en valsspeler Scat Thumps, fotograaf Jeremiah Fallings, goudzoeker Digger Stubble die een groot gedeelte van zijn goud meeneemt, predikant Sinclair Rawler, de rondborstige Annebel Flimsy en haar doodbrave echtgenoot Oliver. Tussen dit bonte gezelschap is een verrader aanwezig die een handlanger van de route kon verwittigen. Onderweg staat het dan ook bol van het gevaar en aanvallen van indianen en gangsters.

Aantal genomineerde albums van Morris: 22/2296
Aantal genomineerde albums van René Goscinny: 44/2296
Na 31 albums bij Dupuis lonkte de drang naar meer vrijheid (en meer centen). Morris ruilde het Belgische weekblad Robbedoes in voor de Franse concurrent Pilote van Dargaud waar de nieuwe albums met een nieuwe nummering verschenen en ook van een meer uitgebreide distributie konden genieten. Bij Pilote mocht meer omdat er geen sprake meer was van controle op geïmporteerde jeugdliteratuur. Morris voelde zich nu minder op de vingers gekeken (en getikt). Als gevolg liet hij bijvoorbeeld hele karrenvrachten saloongirls met netkousen aanvoeren in Dalton City. Dupuis dacht nog even aan een proces, maar alles werd in der minne geregeld. De uitgeverij behield het recht op de eerste albums. In Robbedoes was er nu plaats voor een nieuwe western. De Blauwbloezen kreeg en greep zijn kans.
 
De Postkoets is één grote knipoog naar én een hommage aan de film Stagecoach uit 1939 van de beroemde westernregisseur John Ford. Maar eigenlijk is de hele reeks Lucky Luke een eerbetoon aan al wat western is. Van de bekende gangsters de Daltons, Jesse James, Calamity Jane, Billy The Kid,... tot acteurs die gestalte gaven aan tientallen en tientallen personages. Jack Palance, David Niven, Gary Cooper, W.C. Fields, Mae West, Lee Van Cleef, Robert Mitchum, John Wayne,... de lijst is eindeloos.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010