De Rode Ridder 41: De Laatste Droom door Karel Biddeloo + Willy Vandersteen op nummer 988
In dit album had Johan moeten sterven of zou althans de reeks stoppen, maar zowel de krantenlezers als Karel Biddeloo konden Willy Vandersteen overtuigen om er toch mee door te gaan. In de plaats werd Biggles stopgezet. In De Laatste Droom sterven wel koningin Guinevere en door elkaars zwaard Bahaal en koning Arthur. Vanaf nu zijn Johan en Lancelot dolende ridders die de idealen van Arthur zullen uitdragen.
 
Eric de Noorman: De Geschiedenis van Bor Khan door Hans G. Kresse
De Tijd (1953, SC) / Tango (1973, SC) / Panda (1983, HC) / Oberon (1988, HC)

Eric ontvangt op zijn Noorse burcht een delegatie van Bor Khan, een machtig heerser van de steppe. Delegatieleider Tsacha voert een zoektocht naar het magische en machtige zwaard Tyr waar een vloek op rust. Tsacha ontziet niets of niemand om zijn doel, het veroveren van de wereld dankzij Tyr, te bereiken: het doden van zijn eigen handlanger, het vermoorden van Erics trouwe dienaar Alstrom, het ontvoeren van de dwerg Pum-Pum, het manipuleren van Erics zoon Erwin,... Eric moet het zwaard Tyr terughebben. De achtervolging leidt 'm met een opgetrommeld legertje via de Scandinavische wateren naar een sneeuwrijke kust en de Russisch-Mongoolse steppe. Een schipbreuk is nog maar het eerste obstakel voor een waar slachtveld in zijn gelederen. De confrontatie met de gevreesde Bor Khan — en zijn knappe dochter Chu Ghandra — loopt ook al niet van een leien dakje.

Aantal genomineerde albums van Hans G. Kresse: 11/2296
De Geschiedenis van Bor Khan is een aaneengeklitte bundeling van de drie vervolgverhalen De Jacht op het Zwaard, Het Pad der Verschrikking en De Weg der Gedoemden. Elk van deze verhalen verschenen in 1953 een eerste keer in albumvorm bij uitgeverij De Tijd. Van veel van de plaatjes is één of meer randjes afgesneden en zijn bijna alle afleveringnummers en signaturen van Hans. G. Kresse verwijderd. In 1954 en 1955 verschenen de drie albums ook nog eens in een Vlaamse editie bij uitgeverij J. Hoste, de latere Kiekeboe- en Bakelandt-uitgever. In deze Vlaamse uitgaven werden een twintigtal stroken gewist. In 1973 verscheen voor een eerste keer een gebundelde uitgave met het hele verhaal bij uitgeverij Tango. Op één verwisselde strook na (wat ook al gebeurde bij bovenvermelde uitgaven) is dit eindelijk een getrouwe druk van de krantenpublicatie. Panda bracht in 1983 een eerste, bibliofiele en gerestaureerde versie uit van het volledige verhaal, onverkort en ongekuisd, zoals het verscheen in de krant. De versie uit 1988 bij uitgeverij Oberon was een opnieuw gemonteerde, deels hertekende en tot ballonstrip bewerkte, hervertelde en ingekleurde versie voor het stripweekblad Sjors en Sjimmie Stripblad.
 
Thom Roep, hoofdredacteur van Donald Duck en scenarist van Douwe Dabbert, kwam met het idee bij Peter van Leersum, hoofdredacteur van Sjors en Sjimmie Stripblad, op de proppen om Hans G. Kresse een oud verhaal te laten herwerken. Maar het moest snel en goedkoop gebeuren. Kresse hapte toe. Nochtans was de productie verkeerd ingeschat en moest er veel meer hertekend worden dan van tevoren was ingeschat. Het volstond niet om het te houden op het verknippen van fotografische reproducties van de originele stroken. Kresses tekenstijl was sinds 1953 bovendien grondig geëvolueerd. Hoe dan ook werd er uit plaatsgebrek enorm veel tekst geschrapt en zijn er extra tekeningen toegevoegd om andere tekst volledig in beeld te brengen. Hoewel de jongere lezers van het stripblad het Eric-verhaal steevast oversloegen, herwerkte Kresse ook Het Offer van Svitjold, maar het raakte niet afgewerkt door het overlijden van een van 's werelds beste realistische striptekenaars op 12 maart 1992.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010