Levenskracht door Will Eisner op nummer 987
De gevolgen van de beurscrach in 1929 somt Will Eisner voor je op. Niet door zich te verlaten op cijfertjes en grafieken, maar door het opvoeren van getroffen individuen. Verhuizen van het platteland naar de stad en omgekeerd, overal zien te overleven. In de Bronx op Dropsie Avenue bleven de mensen waar ze waren om te verdedigen wat ze nog hadden.
 
Kermis der Onsterfelijken door Enki Bilal
Dargaud (1981, HC) / Big Balloon (1992, SC) / Oog & Blik (1998, HC)

De fascistische dictator Choublanc bestuurt in het jaar 2023 het onafhankelijke Parijs waar vrouwen tot baarmoeders zijn gereduceerd. Het aanvallen van buurstaten beschouwt hij normaal. De ijdeltuit kampt niet alleen met zijn uiterlijk, de aanstaande verkiezingen en een complot binnen de veiligheidsdienst, maar onderhandelt ook in het piramidevormige ruimteschip dat boven de stad zweeft. De bewoners van de piramide, een aantal Egyptische goden, doden hun tijd met het spelen van spelletjes en maken zich zorgen over de verdwijning van een van hen, de eigenzinnige Horus. In ruil voor enorm veel brandstof vraagt Choublanc niets minder dan het eeuwige leven wat tot een patstelling leidt. Ondertussen schiet het leger een ruimtecapsule neer met aan boord de diepgevroren pacifist Nikopol. Horus wekt Nikopol tot leven en verstopt zich in hem voor zijn medegoden. Zijn uiteindelijke doel is het plegen van een staatsgreep,

Aantal genomineerde albums van Enki Bilal: 11/2296
Tussen De Falangisten van de Zwarte Orde en De Jacht in de reeks Er Was eens 'n Voorbijganger kwam het album Kermis der Onsterfelijken uit, gerealiseerd in directe kleuren. Omdat Enki Bilal met Pierre Christin een nieuwe alliantie aanging voor het album De Jacht, besloot Bilal om zijn vroegere tekenstijl opnieuw op te pikken. Maar na anderhalve pagina inkt en klassieke inkleuring, schakelde hij snel over op zijn nieuwe verworven techniek met directe inkleuring. Hij volgde zijn instinct. En dat bleef voortaan zo.
 
De roofvogelkoppen die in De Jacht her en der opduiken op de achtergrond geven een merkwaardige sfeer. Ze zijn een erfenis uit Kermis der Onsterfelijken, het eerste deel van de Nikopol-trilogie. Al was dat aanvankelijk niet bedoeld als een serie.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010