Robbedoes en Kwabbernoot 45: Luna Fatale door Janry + Tome op nummer 984
De mannen van don Vito Cortizone plegen allen verraad omdat ze smoorverliefd zijn op Maan-van-Jade, een Chinese vrouw die tot de concurrerende maffiaclan van Chinatown behoort en alle Italiaanse maffiosi in new York, zowel jong als hoogbejaard, blijkbaar weet te bespelen. De baas van de Cosa Nostra besluit de hulp in te roepen van een verstokte vrijgezel, "iemand die vrouwen kan weerstaan", Robbedoes dus. Om hem zo ver te krijgen, doet hij een beroep op zijn bloedmooie dochter.
 
De Werelden van Aldeberan 2e Cyclus: Betelgeuze 2: De Planeet door Léo
Dargaud (2000, SC)

Betelgeuze, een verboden planeet? Kolonisten hebben goede reden om het slechtste te vermoeden. Een verwoest ecosysteem, overal monsters, een meedogenloze dictatuur en niet te vergeten een verlaten ruimteschip dat als een fonkelende graftombe in een baan om Betelgeuze draait... Betelgeuze, een verboden planeet? Het koloniseren van een nog ongerepte planeet is duidelijk een helse opdracht. Het gevaar komt trouwens niet alleen van de nog te ontdekken omgeving.

Aantal genomineerde albums van Léo: 13/2296
Na een reeks arrestaties van vrienden en kennissen werd het Léo te heet onder de voeten in zijn geboorteland Brazilië. Hij verkocht alles en verhuisde in 1971 naar het Chili onder Allende. Een maand vóór de coup van Pinochet in Santiago (1973) ging hij clandestien op de loop naar Argentinië. Daar publiceerde hij het een en ander om ten slotte definitief de grote stap te zetten naar Frankrijk.
 
Via gepubliceerde kortverhalen in de Franse stripbladen L'Echo des Savannes, Pilote en Okapi en volledig in de ban van zijn grote tekenvoorbeeld Jean Giraud/Mœbius startte Léo in 1988 met Rodolphe de Canadese mountiesreeks Trent. Spoedig volgen Aldebaran en daarna Betelgeuze, Kenya, Dexter London, Verre Werelden, Antares,... Het succes van elk van deze reeksen zorgde ervoor dat Léo er wijselijk voor koos om in 1999 niet in te gaan op Girauds om De Wereld van Edena te tekenen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010