Girls door de Luna Brothers op nummer 981
De broertjes Joshua en Jonathan Luna creëerden samen drie voorname series, Ultra, Girls en The Sword, waarin vooral vrouwen het mooie weer maken. Ook bij hun werk voor andere reeksen kiezen ze liever voor bijdragen aan comicreeksen als Spider-Woman en Red Sonja. Girls is een 24-delige comicreeks bestaande uit vier cyclussen (en bundels) van elk zes deeltjes die liep van 2005 tot 2007. Er kwam ook een integrale luxehardcover van uit. Het vertelt het verhaal van de inwoners van Pennystown dat amper 63 zielen telt. Ze worden van de rest van de wereld afgesneden en aangevallen door een groep naakte, vleesetende, eieren leggende vrouwen. En er zijn nog andere gevaren!
 
Kiekeboe 26: Album 26 door Merho
Standaard Uitgeverij (1984, 1990, 2002, SC)

Kiekeboe eist meer inspraak in zijn eigen reeks, en zo worden alle stripwetten op de helling gezet en alle mogelijke stripclichés gehanteerd dan wel onderuit gehaald. Album 26 heeft eigenlijk hoegenaamd geen plot, er is een totale afwezigheid van een gestructureerd verhaal of het kent ten hoogste een flinterdunne kronkelende storyline. Voor krantenlezers was het atypische verhaal dan ook moeilijk te volgen in 1983. Critici lustten het niet, lezers duldden het niet en schreven boze brieven. Vandaag is en blijft het een van de meest gewaardeerde Kiekeboe-strips.

Aantal genomineerde albums van Merho: 24/2296
De Amerikaanse absurde comedy Hellzapoppin' uit 1941 bood inspiratie voor Album 26. In deze film blijven beelden hangen of duiken cowboys op onverwachte momenten op. Merho jatte er geen grappen uit, maar stelde op eenzelfde manier het stripgenre in vraag en speelde 42 pagina's lang met het medium en de clichés zoals nooit iemand hem voordeed. De grap met de versnipperende rijkswachter op de eerste pagina is dan weer wel ontleend aan een gag van Winsor McCay's monumentale krantenstrip Little Nemo uit 1912. Merho herhaalde in mindere mate dezelfde krachttoer in deel 50, Afgelast Wegens Ziekte (1991), deel 87, De Simstones (2000) en deel 100, 99 Plus (2004).
 
Op pagina 11 ijvert Fanny voor een ander type vriendje. Ze toont tekenaar Merho een tekening van Bakelandt door Hec Leemans die in dezelfde krant Het Laatste Nieuws publiceerde. Merho ziet op papier de stijlbreuk niet zitten. Op het oog van een potentiële verkoop in het buitenland wordt Bakelandt in de latere kleureneditie ingeruild voor de internationaal beter gekende stripfiguur Tarzan, vermoedelijk naar een tekening van wereldtalent Burne Hogarth. Ook tussen de krantenversie en de eerste albumeditie in zwart-wit waren er verschillen. Merho die struikelt over de strooknummering 24 en de auto die uit strook 78 rijdt bijvoorbeeld waren toegevoegde grappen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010