421 3: Operatie Zelfmoord door Eric Maltaite + Stephen Desberg op nummer 980
Omdat de zoon van Will, de tekenaar van Baard en Kale, ook strips wilde tekenen, deed hij een beroep op zijn beste vriend Stephen Desberg die al scenario's schreef voor Will. Met 421 creëerde het duo een slimme en aanvankelijk nog komische reeks over een Britse geheim agent met de codenaam 421. Operatie Zelfmoord staat als een huis in het thrillergenre en knipoogt veelvuldig naar die andere Britse geheim agent met drie cijfers als codenaam.
 
De Avonturen van Kuifje: Vlucht 714 / Vlucht 714 voor Sydney door Hergé
Casterman (1968, 1986, 2004, 2007, SC+HC)

Aan avontuur geen gebrek in een van hergés laatste verhalen van Kuifje. Een vliegtuigkaping, ene waarheidsserum, verraad, vechtpartijen, vuurgevechten, achtervolgingen, talrijke explosies en een te beklagen miljardair die nooit lacht. Zijn naam is Laslo Carreidas, de eigenaar van de Carreidas Luchtvaartmaatschappij, van Sani Cola en tal van andere bedrijven. In de loop van het verhaal kreeg Hergé compassie met zijn booswichten Rastapopoulos en Allan en reduceerde hun boosheid naar groteskere proporties.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
Vlucht 714 heette in 2004 plots Vlucht 714 voor Sydney dat een trouwere vertaling is van de Franse titel Vol 714 pour Sydney. Sindsdien dragen alle herdrukken (op facsimilés na) de langere titel.
 
Het ontwerp van de hoogtechnologische Carreidas160 Jet, een vernuftig vliegtuig0, is het ontwerp van Roger Leloup. Een gedetailleerde dwarsdoorsnede tekende hij voor het weekblad Kuifje. Van het enorme, scharnierende beeld in de onderaardse tempel liet Hergé een miniatuurmodel vervaardigen dat ook echt een kantelend element had.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010