Asterix 19: Asterix en de Ziener door Albert Uderzo + René Goscinny op nummer 978
Bij Toutatis! Bij Belenos! Bij Voorbeeld! Dat de dorpelingen in het Gallische verzetsdorpje aan de Bretoense kust bijgelovig zijn, wisten we al lang. Maar dat ze op de koop toe goedgelovig zijn, komt tot uiting in dit verhaal. Xynix, een zelfverklaarde ziener en toekomstvoorspeller maakt daar dankzij de afwezigheid van druïde Panoramix misbruik van en verrijkt zich met de giften van de dorpelingen. Later laat hij zich voor de kar spannen van de Romeinen. Asterix is slimmer en vertrouwt Xynix niet. En Obelix? Hij luistert naar iedereen. Door de uitmuntendheid van Albert Uderzo als tekenaar wordt wel eens uit het oog verloren hoe sterk hij is in het creëren van sfeer. Van dreiging bijvoorbeeld in de openingsplaten en door het goochelen met licht en schaduw zoals in zijn knipoogje naar Rembrandts De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp (plaat 6, laatste prent).
 
De Avonturen van Kuifje: De Scepter van Ottokar door Hergé
Casterman (1947, 1961, 1966, 1970, 1986, 1991, 2005, 2007, SC+HC)

Kuifje belandt via Praag in Syldavië nadat hij in het Brusselse Jubelpark een tas vond die iemand op een bank in het park heeft laten liggen. Daar zet hij zich in om het koninkrijk te behoeden voor een fascistische staatsgreep. Het basisgegeven van De Scepter van Ottokar is de beschrijving van een mislukte Anschluss. Bordurië probeert Syldavië te annexeren met de hulp van een zekere Müsstler (in wiens naam je Mussolini en Hitler kan ontdekken). Maar bovenal is dit album gedenk- en prijzenswaardig door het eerste optreden (ook letterlijk) van Bianca Castafiore, de 'Milanese Nachtegaal'. En dat zal Kuifje geweten hebben.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
De eerste versie van het verhaal startte op 4 augustus 1938 toen nog Kuifje in Syldavië getiteld. Eerder dat jaar annexeerde Adolf Hiler Oostenrijk. Er slopen snel expliciete verwijzingen naar de actuele toestanden in het nochtans fictieve verhaal met fictieve landen. Zo is er veel dat de Borduriërs met de nazi's verbindt: namen, uniformen en vliegtuigen tot de manier waarop ze de macht willen overnemen met een Vijfde Colonne onder de naam Stalen Garde.
 
Het taaltje van de Syldaviërs heeft Slavische kenmerken, maar oplettende Nederlandstalige lezers zouden het moeiteloos moeten kunnen begrijpen. Het is namelijk gebaseerd op het dialect uit de Brusselse Marollenwijk dat Hergé nog kende uit zijn jeugd.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010