Boerke 3 door Pieter De Poortere op nummer 975
Boerke die uit het paradijs wordt gestoten nadat zijn vrouwtje appelmoes maakte met de verboden vrucht, Boerke als Noah die een arm geitje vanachter pakt, Boerke die een gekruisigde Jezus als vogelverschrikker gebruikt, Boerke als slavenhandelaar, Boerke als missionaris, Boerke als Napoleon, een verkouden Boerke die door een niesbui domweg een moord op Adolf Hitler verijdelt,... We zouden je maar wat graag het veertigtal Boerke-moppen samenvatten. In dit ene album zien we de voorouders van Boerke opereren. Met opvallend veel christelijk of bijbels gesitueerde grappen bevestigde tekenaar Pieter De Poortere dat hij een van de bekwaamste nieuwe Vlaamse auteurs is die kan blijven boeien.
 
Batùman: The Killing Joke door Brian Bolland + Alan Moore
DC Comics (1988, HC)

De uit Arkham Asylum ontsnapte Joker wil aantonen dat iedereen tot voorbij een punt kan gedreven worden waarbij hij ten prooi valt aan de waanzin. Hij past zijn duivelse streken toe op commissaris Gordon in een poging om hem krankzinnig te maken. Nadat The Joker Gordons dochter Barbara (alias Batgirl) voorgoed verlamd maakte, ontvoert hij de commissaris en valt zijn geest aan in de hoop de man te kraken. Maar Gordon versaagt niet. Met de hulp van Batman houdt hij zich sterk. Samen slaan ze terug. In de finale vertelt een verslagen Joker een toepasselijk mopje aan Batman en schiet in ene aanstekelijke lach. Na het vertonen van een lichte grijns in het anders stoïcijns gelaat van de gemaskerde superheld barst ook Batman in een onbedaarlijke lachbui uit... Fantastische pagina!

Aantal genomineerde albums van Brian Bolland: 1/2296
Aantal genomineerde albums van Alan Moore: 8/2296
In dit one-shot komen flaschbacks voor die de oorsprong van The Joker verklaren. Het album verscheen voor het eerst in 1988 en is sindsdien een vaste waarde in de catalogus van DC Comics. Herdruk na herdruk verscheen zodat de voorraad steeds op peil bleef. Voor een speciale verjaardagseditie in 2008 (tel zelf uit hoeveel jaar het album dan was) verzorgde Brian Bolland (naar wiens idee het verhaal tot stand kwam) zelf het inkleurwerk. In de eerste versie kon hij het uit tijdgebrek niet zelf doen. Het resultaat van de oorspronklijke inkleurder ontgoochelde hem.
 
Het mopje aan het einde van het verhaal moest volgens Alan Moore aantonen dat The Joker en Batman elkaars spiegelbeelden zijn. De psyche van beide personages kwam er na een traumatische ervaring in hun jeugd. The Killing Joke was de allereerste strip waarvan regisseur Tim Burton, oprecht hield. Het betekende dan ook een invloed op Burtons Batman-verfilming. Ook acteur Heath Ledger kreeg een exemplaar om zich te baseren op The Joker in The Killing Joke voor zijn vertolking in de film The Dark Knight.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010