Yume 1 door Philip Paquet op nummer 973
New York: twintiger Yume woont samen met Seth, een muzikant, en hun vijfjarig zoontje Kumo. Sinds een tijdje wordt Yumes slaap verstoord door steeds terugkerende dromen. Tokio: Takeshi Asama, hoofd van de yakuzaclan die heerst over Tokio, neemt in diezelfde periode beslissingen met verstrekkende gevolgen voor zijn onmiddelijke omgeving, én voor Yume. Want Yume en Asama delen een gemeenschappelijk verleden. Een verleden dat Yume, door de toen opgelopen trauma's, lange tijd heeft kunnen vergeten. Naast jazz heeft Philip Paquet een fascinatie voor de Japanse cultuur wat prima tot uiting komt in dit album.
 
Y: The Last man 1: Ontmand door Pia Guerra / José Marzan, Jr. + Brian K. Vaughan
De Vliegende Hollander (2009, SC)

In de zomer van 2002 treft een onbekende ziekte onze planeet die ervoor zorgt dat alle mannen in één keer het bijltje erbij neerleggen. Er zijn maar twee overlevenden: Yorick Brown en zijn aapje Ampersand. Je snapt het: een fantastisch uitgangspunt en de start van een heleboel avonturen. Zo is er de queeste naar het waarom van de plaag, waarom precies Yorick de enige mannelijke mens is die het overleefde, hoe vrouwen het ervanaf brengen zonder mannen, de hoop om weer met zijn Australische vriendin — die er plots wel wat concurrentie bij krijgt — herenigd te worden, noem maar op. Bovendien is de reeks doorspekt met de meest snedige dialogen en oneliners die we ooit lazen, maar iets minder in vertaling. Om van de personages nog te zwijgen: ze komen echt door het papier gekropen.

Aantal genomineerde albums van Pia Guerra: 3/2296
Aantal genomineerde albums van Brian K. Vaughan: 4/2296
Er was nog geen sprake van een vertaling toen we de wedstrijd om tot De Grenzeloze Top 500 te komen organiseerden. Andere toppers van scenarist Brian K. Vaughan zijn Ex Machina, Runaways en het meesterlijke one-shot Pride of Baghdad. Deze laatste is momenteel gegeerd goed bij De Vliegende Hollander om het eventueel ook te vertalen.
 
Brian K. Vaughan heeft aan zowat alle hoofdreeksen van DC, Marvel, Vertigo en Dark Horse gewerkt: Wolverine, Captain America, X-Men, Spider-Man, Ultimate X-Men, Dr. Strange, The Titans, Wonder Woman, Superman, Green Lantern, Batman, Swamp Thing, Buffy the Vampire Slayer,...
 


© De Stripspeciaalzaak 2010