Gilles de Geus 8: De 7 Provinciën door Hanco Kolk + Peter de Wit op nummer 972
Anno 1570 wordt de Nederlandse vloot verslagen door de Spaanse vloot van admiraal Bossu. Gilles en zijn vrienden gaan honderd jaar vooruit in de tijd om zo achter de bouwplannen van Neerlands toekomstige oorlogsschepen te komen. Zo belanden zij uiteindelijk op het vlaggenschip De Zeven Provinciën van Michiel de Ruyter en strijden zij aan zij met de helden uit de geschiedenisboekjes tegen de Engelse overheerser. Als vanouds (en gelukkig maar) een sublieme melange van geschiedenis en humor die laveert tussen Asterix en Willy Vandersteen, maar die helemaal van Hanco Kolk en Peter de Wit, twee van Nederlands grappigste komieken, komt.
 
Konvooi 1: In Vuur en Vlam door Philippe Buchet + Jean David Morvan
Arboris (1999, SC)

Een multiraciaal konvooi van ruimteschepen zoekt langzaam zijn weg door het heelal op zoek naar planeten om te koloniseren. De Hotta-kolonie heeft dringend een eigen planeet nodig en de konvooileiding wijst hen een met oerwouden en oceanen overdekte planeet toe die volgens de gegevens niet door intelligente wezens bewoond wordt. Toch stuiten de eerste kolonisten al direct op Nävis, een in de jungle opgegroeid kind van een ras dat op het konvooi tot dusverre onbekend was: de mens! Nävis is een jong en onverschrokken meisje die met een pratende soort tijger in vrede en alle eenzaamheid in een oerwoud samenleven. Daarmee is in eerste instantie de link naar The Jungle Book gauw gelegd. Maar na de invasie van de planeet ontspint Nävis zich als een strijdlustige en weerbare jongedame die niet van plan is om haar planeet te laten koloniseren.

Aantal genomineerde albums van Philippe Buchet: 4/2296
Aantal genomineerde albums van Jean David Morvan: 10/2296
In de loop van de reeks mat Nävis zich bij wijze van spreken 101 verschillende outfits aan met een even grote variatie aan kapsels en accesoires. Op ex-librissen, affiches en andere nevenuitgaven prijkt ze in nog eens zoveel andere outfits. Een deel ervan is ook gebundeld in het nummer 0, De Verzamelaar. In 2007 verscheen bij de Franse uitgever Delcourt het 416 pagina's tellende plaatjesboek 1000 Nävis met daarin werkelijk duizend illustraties van Nävis in alle vormen en maten. Op een drietalige introductie in het Frans, Engels en Japans na staat er geen gebenedijd woord in.
 
Naast Frankrijk en de Benelux verschijnt de sf-reeks Konvooi ook in Spanje, Italië, Duitsland, Polen, zelfs in Rusland en Korea. Een Engelse vertaling voor de Amerikaanse markt mocht uiteraard niet uitblijven. En net daar ondervonden de auteurs last. In de VS verscheen het eerste deel met kuise zwarte censuurbalkjes op de blote tetjes van Nävis. Wijt het aan de plaatselijke wetgeving want in een strip voor een jong publiek mogen geen blote borsten te zien zijn.
Tekenaar Jean David Morvan merkte daarover op dat je in een Amerikaanse strip wel iemand aan reepjes kan zien snijden met een mes, maar het tonen van een blote borst, ho maar!
 


© De Stripspeciaalzaak 2010