Baard en Kale 21: De Dode Duiker door Will + Maurice Tillieux op nummer 968
De verhaalstructuur van De Dode Duiker heeft nog het meeste weg van een verhaal van Félix door Maurice Tillieux. Niet moeilijk want hij bouwde veel van zijn oude verhalen om tot nieuwe. In dit verhaal vraagt een werknemer van gravin Kiki via notaris Sappel om meer geld omdat hij wat op het spoor is op een onbekend eiland in Polynesië.
 
Gen Barrevoets in Hiroshima 1: De Bom door Keiji Nakazawa
Xtra (2005, SC)

Gen Nakaoka woont met zijn familie in de Japanse stad Hiroshima. Het zijn harde tijden. De Tweede Wereldoorlog woedt volop en de gewone burger tracht met weinig voedsel te overleven. Het Japanse leger krijgt voorrang en wie het daar niet mee eens is, wordt als verrader beschouwd. Dit is het geval bij Gens vader, een overtuigd pacifist. Zijn gezin lijdt zwaar onder de pesterijen van de buren. De oudste broer van Gen gaat zelfs naar het leger — zeer tegen de zin van zijn vader — om het gezin te bevrijden van het verradersstigma. Gelukkig zijn er nog Gen en zijn broertje die onverbeterlijke optimisten zijn en ondanks alle ellende toch nog een glimlach op het gezicht van hun familieleden weten te toveren. Maar dan valt de bom...

Aantal genomineerde albums van Keiji Nakazawa: 2/2296
Gen Barrevoets in Hiroshima (Barefoot Gen in het Engels) kan je met een beetje goede wil vergelijken met de klassieker Maus van Art Spiegelman, die trouwens het nawoord schreef. De strip is een getuigenis en een aanklacht tegen de gruwelen van een oorlog. Keiji Nakazawa stelt niet alleen de Verenigde Staten in een negatief daglicht. Hij klaagt ook het Japanse regime tijdens de Tweede Wereldoorlog aan en zelfs de gewone Japanse burger, die vaak racistisch en niet solidair is, moet eraan geloven. In zijn eigen toelichting concludeert Nakazawa: "Mensen zijn dom".
 
De vader van Keiji Nakazawa was schilder van lakwerk in traditioneel Japanse stijl. Hij was lid van een theatergezelschap dat tegen de oorlog was en stukken opvoerde als The Lower Depths van Gorki. De gedachtepolitie arresteerde de hele groep waardoor hij anderhalf jaar in de gevangenis zat. Dankzij zijn vaders invloed was Keiji Nakazawa altijd verzot op tekenen. Na de oorlog las hij Osamu Tezuka's Shin-Takarajima (Nieuw Schatteneiland) wat een grote impact op de knaap betekende. Slaafs tekende hij Tezuka's werk na en werd zo een stripfanaat. Vanaf 1961 vogde hij zijn droom, trok naar Tokio en publiceerde zijn eerste strip. Hij was nu een professioneel mangaka. Een van deze strips was het zesdelige Zwart dat over de A-bom ging. Nog andere verhalen met hetzelfde thema volgden vooraleer het tot het tiendelige Gen Barrevoets in Horishima kwam. Dat was in 1972.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010