Hong Kong Dagboek door Maaike Hartjes / Michel Hendriks op nummer 964
In december 2002 maakte het koppel Maiake Hartjes en Michel Hendriks een reis van één maand naar Hong Kong. Dit zou een droomreis moeten worden. Naïef en op wolken arriveren ze in een overvolle, stinkende, lawaaierige stad. Al snel werkt hen dat aardig op de zenuwen. Een stukje groen is bijna nergens te vinden. Iedereen moet er keihard werken en het streven naar een beetje geluk lijkt totaal niet op de agenda te staan. Alles draait om geld. En tóch raken beiden langzaamaan een beetje gehecht aan de stad en de omgeving. Al was het alleen al om hun gids Sharmon die veel moeite doet om het hen naar de zin te maken. Het effect op de stad op hun relatie wordt ook nog in beeld gebracht. Gelukkig zijn zij al jaren een stabiel stel, dus komt alles weer goed. En zoals bij elke reis die iemand maakt, is bij thuiskomst in het eigen landje alles ineens zoooooo geweldig! Op het eind van het boek maakt Maaike een lijstje over de positieve en negatieve dingen van Hong Kong. Dat bij de positieve dingen enkel hun gids Sharmon staat maakt dit boek de ultieme antireisgids.
 
Samber 4: Moeten Wij dan Samen Sterven... door Bernard Yslaire
Glénat (1997, 2003, HC), collectie Prestige (1997)

Parijs, 23 februari 1848. 's Morgens wijst alles erop dat de revolutie is mislukt. Maar de tragedie begint pas. Er is een Arabisch spreekwoord dat zegt dat "niet de kogel doodt, maar het noodlot." En het lot van Bernard en Julie is dat zij hebben gezworen samen te zullen sterven... Het verhaal van een allesverterende passie en van een revolutie die voortijdig in bloed wordt gesmoord.

Aantal genomineerde albums van Bernard Yslaire: 11/2296
Voor de dertigste verjaardag van Glénat in 1999 kwam enkel in het Frans een herziene editie uit van Samber 4. Bernard Yslaire tekende niet alleen een nieuwe cover, het album telde ook acht strippagina's extra. Op pagina 10, 11, 12 en 13 staat een discussie tussen Bernard Samber en zijn bediende in Parijs. Ook pagina 41 is nieuw en een eindplaat is uitgesmeerd over drie pagina's waarin de rol van Sarah is uitgebreid en zo meer aansluiting vindt naar de tweede cyclus die in 2003 startte. Geen nood, het is deze afwijkende editie die ook in 2003 werd heruitgegeven (met opnieuw een gloednieuwe cover) in het Nederlands, net zoals de volledige eerste cyclus.
 
De zwarte en rode kleurschakeringen staan respectievelijk voor de dood en de liefde. In de compleet heringekleurde en deels hertekende versie in 2003 wordt het contrast nog sterker doorgetrokken. In Yanns alternatieve versie van deel 4 zouden Bernard en Julie sterven op het kerkhof van Père Lachaise, gefusilleerd door revolutionairen van de Commune. Ze zouden gelukkig sterven omdat ze eindelijk samen zijn na een bijna hopeloze, dramatische zoektocht in deel 2 en 3 met de drie Franse revoluties op de achtergrond.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010