Jonathan Cartland 3: De Schat van de Spinne-Vrouw door Michel Blanc-Dumont + Laurence Harlé op nummer 962
Jonathan Cartland is een trapper wiens relatie met indianen en de natuur opperbest is. De verhalen spelen zich af tijdens de verovering van het wilde westen. Toch is de reeks geen pure, op historische gebeurtenissen gebaseerde western. Avontuur en indiaanse mystiek spelen een grote rol. De visie van een vrouw, in casu scenariste Laurence Harlé, is verfrissend hoewel het soms de misogyne kant en in het geval van De Schat van de Spinne-Vrouw zelfs de politiek incorrecte toer opgaat. In dit veghaal financiert Bolton, een notabele uit San Franscisco, een expeditie naar het westen om zijn hand te leggen op een indiaanse schat. Onder meer aanvallen van indianen en personages die het vel van Bolton willen, zijn ferme obstakels op hun weg.
 
Meneer Johan 3: Vrouwen en Kinderen Eerst door Philippe Dupuy / Charles Berberian
Oog & Blik (1999, HC)

Toen Meneer Johan nog 'klaarder' en ronder was van lijn, de inkleuring braver en Johan vrijer was, verscheen dit derde, lotsbepalende album waarin de schrijver zijn ex-vriendin Cathy opnieuw ontmoette, een belangrijke kentering in de reeks en de vervolgen erop. In opeenvolgende hoofdstukjes bemiddelt hij in de echtelijke ruzie van een bevriend koppel dat een baby verwacht, beleeft hij nachtmerries over te verversen baby's die in een angstdroom worden gekatapulteerd over de kantelen van de Meneer Johan-burcht, papt hij aan met de wellustige Manureva die een jaloers ex-vriendje heeft, komen we meer te weten over Johans jeugdliefde Cathy, helpt Johan zijn vriend Felix met het opvangen van de kleine Eugene wier moeder jaagt op een vent die misschien liever geen kinderen heeft en resulteert een vakantie-uitstap met het koppel uit het eerste verhaaltje tot een hernieuwde romance.

Aantal genomineerde albums van Philippe Dupuy: 6/2296
Aantal genomineerde albums van Charles Berberian: 6/2296
De allereerste samenwerking tussen Philippe Dupuy en Charles Berberian was een hommageverhaaltje naar aanleiding van de dood van Hergé. Het verscheen in Band à Part. Naast strips maakt het duo ook illustraties voor reclamedoeleinden in opdracht van grote bedrijven als de Franse loterij, het wijnmerk Vins Nicolas en de Franse spoorwegmaatschappij SNCF.
 
Als eerste duo in de stripgeschiedenis wonnen de auteurs in 2008 de grote prijs van het stripfestival van Angoulême. Datzelfde jaar verscheen in het Frans een one-shot op scenario van Jean-Claude Denis in de collectie Vrije Vlucht van Dupuis. Tot ontgoocheling (zelfs lichte woede) van de Nederlandstalige tak van de uitgeverij verkozen Philippe Dupuy en Charles Berberian om de vertaling door te schuiven naar Oog & Blik I Oog & Blik waar het album Vlak voor het Geluk in 2009 verscheen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010