Aan het Front 1: De Marne! door Igor Kordey + Jean David Morvan op nummer 947
Aan het Front is geen zoveelste gruwelstrip over de loopgraven. Natuurlijk komen wreedheden en ontberingen aan bod, maar het zwaartepunt van de strip is de fascinatie die de boomlange spierbundel van Afrikaanse origine bij zijn pelotongenoten uitlokt. De man wekt nochtans aanvankelijk weerzin en racisme op. Zijn lakse, pacifistische houding tast zelfs zijn uitstraling als soldaat aan. Wanneer hij echter quasi op zijn eentje een Duitse hinderlaag opruimt en meerdere van zijn lotgenoten het leven redt, dwingt hij een eindeloos respect af. Iedereen is het er bovendien over eens: die man heeft iets bijzonder.
 
Thorgal 28: Kriss van Valnor door Grzegorz Rosinski + Jean Van Hamme
Le Lombard (2004, SC+HC)

In de overtuiging dat haar man dood is, probeert Aaricia terug naar het Northland te gaan. Door haar koppigheid komt ze in een mijn terecht waar ze samen met haar kinderen dwangarbeid moet verrichten. Ze staan daar onder bevel van een bewaakster die niemand anders is dan Kriss van Valnor. Die laatste rekent op de bovennatuurlijke krachten van Jolan om te kunnen vluchten uit deze hel waarvan ook zij de gevangene is. Aaricia is op haar hoede voor deze feeks die bijna Thorgal van haar had afgepakt. Jolan is echter overtuigd dat zijn vader nog leeft en hij moedigt Aaricia aan om haar rivale te helpen. De vluchtelingen ontdekken een geheim waardoor hun levens vanaf dat moment nauw verbonden zijn.

Aantal genomineerde albums van Grzegorz Rosinski: 34/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Statig en rijzig pronkt Kriss van Valnor op de cover, volgens Jean Van Hamme zelf een van de beste you'd love to hate slechteriken uit het beeldverhaal. Grzegorz Rosinski had dit vervolg op de spannende cliffhanger van het vorige deel eigenlijk liever willen schilderen zoals zijn De Wraak van Graaf Skarbek, maar dat mocht niet van de scenarist. Dan maar sculpteren in gitzwarte inkt, met grote licht/donker contrasten, geïnspireerd door de Russische schilder Malevitch. Er verscheen ook een speciale editie in softcover met portfolio, een mapje met daarin vijf ex-librissen geschilderd door Rosinski. De oplage was beperkt tot duizend exemplaren.
 
Naast de reeks Thorgal start in november 2010 de spin-off-reeks De Werelden van Thorgal dat trilogieën zal omvatten over hoofd- en nevenpersonages uit de reeks Thorgal. Met wie anders dan Kriss van Valnor zal deze reeks een hopelijk geslaagde vlucht nemen? Deze cyclus, waarin we heel wat meer zullen leren over Kriss' jeugd, wordt getekend door de Italiaanse tekenaar Giulio De Vita. De cover is van Grzegorz Rosinski. Covers tekenen is het liefste dat hij doet.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010