Het Kristallen Zwaard 3: De Greep van Mangrove door Crisse + Jacky Goupil op nummer 942
Een van de sterkmakers in de collectie Delta, maar vandaag wat vergeten geraakt, is de vijfdelige fantasyreeks Het Kristallen Zwaard waarvan elk album is opehangen aan een van de vijf zintuigen. Tovenares Aneïth ontdekt dat het kwaad van plan is de zintuigen van de mens te ontwrichten. Dat kan als het pentakel, de verpersoonlijking van de perfecte mens, de vijf symbolen niet kan verenigen. Elk van deze symbolen wordt door 'n tovenares of door een magiër bewaakt. Het plan van het kwaad bestaat erin elk van deze meesters te elimineren. Aneïth stuurt haar krijgster Zorya op pad in de hoop het gevaar tegen te kunnen houden. In deel 3 is de meester van de reukzin dood en is de meester van het zicht blind geworden. Ondanks deze beproevingen op haar gevaarvolle queeste geeft Zorya niet op. Ze gaat op zoek naar de meester van de tastzin en die van het horen.
 
Vae Victis! 1: Amber, het Banket van Crassus door Jean-Yves Mitton + Simon Rocca
Talent (1996, SC+HC) / Saga Uitgaven (2009, SC+HC)

Amber alias Boadicae vat haar levensverhaal zelf samen: "Mijn naam is Amber en mijn verhaal begint omstreeks 60 voor Christus (maar hoe weet ze dan dat Christus zestig jaar later zou geboren worden?) toen de arrogante Romeinen uit het antieke Rome de hele wereld zouden veroveren. Het is een verhaal van liefde en haat... van beminnen en van strijden...! Ik heb in deze woelige tijden geleefd, tussen arm en rijk, tussen oud en jong, tussen verliezers en winnaars. Sommigen heb ik verslagen, anderen heb ik liefgehad."

Aantal genomineerde albums van Jean-Yves Mitton: 13/2296
Aantal genomineerde albums van Simon Rocca: 14/2296
In 1980 startte Jean-Yves Mitton de saga Mikros in het tijdschrift Mustang and Titans en een comicadaptatie van de tv-serie Blackstar. Nog steeds actief in het superheldengenre tekende hij Cosmo en Photonik en creëerde Epsilon en Kronos.
 
In 1987 tekende Jean-Yves Mitton op scenario van François Corteggiani met de historisch gesitueerde, middeleeuwse reeks L'Archer Blanc gevolgd door Noël et Marie. Twee jaar later nam hij van tekenaar Marc Malès vanaf deel 4 het maffiaepos Bloed & Stilte over. Vae Victis! was zijn volgende wapenfeit. En nu goed de smaak van het historische genre te pakken, kwamen in de jaren daarna reeksen uit als Schipbreukelingen (vanaf deel 4 getekend door Felix Molinari), De Barbaren, Quetzalcoatl en Attila... Mijn Geliefde (voor tekenaar Frank Bonnet).
 


© De Stripspeciaalzaak 2010