Franka 18: Kidnap door Henk Kuijpers op nummer 936
In Florence wordt Franka, die van een welverdiende vakantie geniet, door een zakkenroller benadert. Frabka weet hem fluks te overmeesteren, maar het was een test. In Antwerpen worden de beelden van haar aanval bekeken. Zij is de geschikte kandidaat voor een mysterieuze partij die haar wil inschakelen als koerierster. Franka raakt daardoor verwikkeld in de ontvoeringszaak van Soleil, het dochtertje van haar goeie vriendin Efa.
 
De Avonturen van Kuifje: De Zaak Zonnebloem door Hergé
Casterman (1956, 1962, 1986, 2007, SC+HC)

Een nieuwe uitvinding van professor Zonnebloem is een wapen dat de A- en H-bom degradeert tot het niveau van de slinger en de haakbus. Rond dit vervaarlijke wapen wordt slag geleverd door verschillende partijen. Zonnebloem wordt ontvoerd waarop Kuifje en kapitein Haddock hem gaan zoeken rond het Zwitserse Meer van Genève en vervolgens in Bordurië. Tijdens dit somtijds complex geconstrueerde verhaal maakt een nieuw nevenpersonage zijn intrede (zowat Hergés laatste van belang): de opdringerige verzekeringsmakelaar Serafijn Lampion.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
Op het moment van schrijven was Hergé brandend actueel. In de laatste jaren van Stalins bewind startte de Koude Oorlog kort voordat Hergé aan het verhaal begon. Bordurië is Hergés versie van een oostblokland met daartegenover het meer westerse Syldavië.
 
Voor de scènes in Zwitserland gaat Hergé terplaatse research doen. Dat gebeurt voor het eerst. Zijn studiomedewerker Bob De Moor reisde al eerder naar Zwitserland om documentatie te verzamelen voor het interieur van een kerncentrale dat van pas kwam voor het album Raket naar de Maan. Tijdens de achttien maanden onderbreking bij het voorgaande album Mannen op de Maan reisde Hergé naar Zwitserland waar hij regelmatig ging vissen op het Meer van Genève. Koning Leopold III, die er voorlopig in ballingschap leefde, vergezelde Hergé enkele keren. Er ontstond een warme vriendschap tussen de twee grootheden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010