Pyongyang door Guy Delisle op nummer 935
Anekdotisch verslag van Guy Delisles twee maanden durende verblijf in Noord-Korea, in 2001, waar hij de afwerking van de tekenfilmreeks La Famille Passiflore in goede banen moet leiden. In Noord-Korea overheerst de personencultus rond Kim-Il Sung (overleden in 1994, maar nog steeds de president) en zijn zoon Kim Jong-il. Delisle komt van de ene verbazing in de andere terecht: van de 74 verdiepingen van zijn hotel is er maar één verlicht, mensen die achterstevoren over straat lopen, de radio speelt enkel nationalistische liederen,... Constant wordt hij begeleid door zijn gids en zijn vertaler die er voor moeten zorgen dat de tekenaar/animator zich aan de regels houdt en een idealistisch beeld krijgt van de grootsheid van Noord-Korea en zijn leiders. Tijdens zijn verblijf tracht hij af en toe te polsen naar gevoelens of meningen bij de enkele Koreanen waarmee hij contact heeft, maar tot zijn frustratie stuit hij steeds op een barrière. Door Delisles beperkte bewegingsvrijheid speelt het grootste deel van het boek zich af in het hotel, afgewisseld met uitstapjes naar imposante monumenten.
 
Jeremiah 12: Julius & Romea door Hermann
Novedi (1986, SC+HC) / Dupuis (1992, 2006, SC+HC), collectie Spotlight

Zoals zoveel anderen hebben Jeremiah en Kurdy geld nodig en ze besluiten zich gedurende een maand krom te werken en zich te onderwerpen aan gewapénde mannen, de bewakers van de privileges van de rijken. Een maand is zo voorbij, maar wat voor de een een paradijs is, blijkt al gauw een hel te zijn voor de ander. In deze stad regeert de cultus van de reinheid en er wordt niets toegelaten wat vies is. En toch zijn er twee 'zwarte' elementen. In de eerste plaats Romea, de dochter van de president. Zij weigert zich te wassen en wacht buiten de stad op haar geliefde Julius. Op de tweede plaats is er de 'zwarte engel' die chaos veroorzaakt door vuilnisbakken omver te gooien en voorbijgangers angst aan te jagen. Om zich van hem te ontdoen, organiseert de stad wrede circusspelen waarbij de moderne gladiatoren definitief worden uitgeschakeld. Een van de arbeiders is reeds uitgekozen: Kurdy Malloy, maar eerst is Jeremiah aan de beurt.

Aantal genomineerde albums van Hermann: 50/2296
Hermanns misprijzen voor kaderleden en nymfomane burgertrutten liet hij gelden in dit album. Maar in plaats van definitief met hen af te rekenen door hen te doden, kiest hij voluit voor de vernedering.
 
Na jarenlang een beroep te hebben gedaan op Fraymond voor de inkleuring van de albums van Jeremiah, nam Hermann vanaf Julius & Romea die taak op zich.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010