De Koene Ridder 5: De Heilige Harp door François Craenhals op nummer 927
Na de minigodsdienstoorlog in het voorgaande verhaal komt ridder Roland in Ierland terecht. De Vikings hebben er zich gevestigd in versterkte kampen en zijn een bedreiging voor de streek. Tegelijk is er een strijd aan de gang tussen Yvar en de vrijheidsstrijders van O'Connor voor een harp, het symbool van het groene Erin. Wanneer Yvar sterft, raakt zijn echtgenote Iona buiten zinnen en brengt zelfs het leven van Gwendoline in gevaar. Gwendoline maakte de overtocht naar Ierland om terug bij Roland te zijn met wie het een tijd niet boterde. Avontuur, heldenmoed en onbesuisdheid bieden mooi evenwicht voor de spannende romantiek die door de hele reeks een constante is.
 
De Klaagzang van de Verloren Gewesten 6: De Genaderidders 2: De Guinea door Philippe Delaby + Jean Dufaux
Dargaud (2008, SC)

In het land van de Verloren Gewesten verscheen een Guinea Lord, een duivel, omdat er een Morigane naar het licht overging. Deze Morigane werd fee en staat nu op het punt alle geheimen van de Moriganen verder te vertellen. Maar de munt heeft telkens twee kanten: de leerjongen Eirell van genaderidder Seamus is nog steeds ontevreden omdat hij niet mee mocht vechten met Sill Valt. Huist de liefde in het hart van het kwaad of huist het kwaad in het hart van de liefde? De strijd is verre van onbeslist.

Aantal genomineerde albums van Philippe Delaby: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Dufaux: 58/2296
Deze prequelcyclus van de Genaderidders speelt zich dertig jaar vroeger af dan de cyclus van Sioban terwijl De Klaagzang van de Verloren Gewesten situeert zich rond de derde eeuw na Christus en heeft volgens Philippe Delaby raakvlakken met de mythes rond koning Arthur. En daar heeft Delaby ervaring mee. In 1991 verscheen een bundel kortverhalen in het album Arthur in het Legendarische Koninkrijk op scenario van Yves Duval in de collectie Verhalen en Legenden.
 
De naam van Rosinski blijft ook verbonden aan deze cyclus want Grzegorz' zoon Piotr is een grafisch vormgever die de lay-out van het album verzorgde.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010