De Avonturen van Blake en Mortimer 10: Het Halssnoer van de Koningin door Edgar-Pierre Jacobs op nummer 923
Omdat de censuur iets te vaak Edgar-Pierre Jacobs op de vingers tikte voor vooral zijn zwartgallige en angstaanjagende taferelen en toekomstvisies, veranderde de auteur het geweer van schouder voor Het Halssnoer van de Koningin. Het verhaal is meer een eenvoudig politieverhaal waarin Olrik het gemunt heeft over, tja, het halssnoer van de koningin.
 
De Zeven Levens der Sperwer 1: Het Sneeuwkind door André Juillard + Patrick Cothias
Glénat (1985, HC)

In deze onrustige periode van het einde van de godsdienstoorlogen, negen jaar voor de koningsmoord van Ravaillac, herrijst het Frankrijk van Hendrik IV langzaam uit het puin. Rond de historische gebeurtenissen die het leven van Hendrik IV en zijn opvolger kenmerken, cirkelt de legende van de Sperwer, een gemaskerde strijder voor rechtvaardigheid. Hij komt de adel uitdagen en de armen helpen. Hij is bovendien de man met de zeven levens. Het historische realisme van Patrick Cothias moeten we ondertussen met een schep zout nemen, maar dat mag de lezing van een boeiend relaas over een gemaskerde wreker en interessante familiebanden niet in de weg staan. En dan is er natuurlijk nog André Juillard die een evolutieproces met stijgende curve presenteert die weinig tekenaars hem konden of kunnen nadoen.

Aantal genomineerde albums van André Juillard: 5/2297
Aantal genomineerde albums van Patrick Cothias: 8/2297
In 1987 vroeg de Fondation Jacobs al eens aan André Juillard om het tweede deel van De 3 Formules van Professor Sato te tekenen. Juillard weigerde omdat hij er zich toen nog niet bekwaam voor voelde en hij hield ook niet van het eerste deel. Over het uiteindelijke resultaat van Bob De Moor toonde hij zich ontgoocheld (net zoals Jacques Martin aan wie de Fondation het eerst vroeg).
 
De Zeven Levens van de Sperwer gaf aanleiding tot een complexe vertakking van nevenreeksen en sequels. Na De 7 Levens van de Sperwer startten André Juillard en Patrick Cothias nog samen de reeks Roodmasker. De eerste drie delen werden getekend door Juillard. Na zeven albums verdween Ariane de Troïl. Zowel de lezers als de auteurs misten haar en ze kwam terug in de reeks Wuivende Veder.


© De Stripspeciaalzaak 2010