De Man die in Californië Geloofde door Derib + Christian Godard op nummer 919
In dit album vertellen Derib en Christian Godard het lot van vier, ietwat atypische mannen, mannen uit één stuk, met een on,buigzame uggengraat en een onwankelbare trouw. Een ervan, Jed Walker, die als eerste een weg naar Californië vond, kreeg de trekken van Big John Wayne, de man die wat er ook gebeurde, trouw bleef aan het idee dat hij van zichzelf had gevormd. Vandaar dat Jed Walker ook geen ander gezicht kon krijgen dan die ruige tronie.
 
Reis naar Italië integraal door Cosey
Dupuis (1997, HC), collectie Vrije Vlucht

De Vietnamveteraan Arthur Druey ziet geen uitweg meer uit de grote depressie die zijn leven is geworden. Door een plotselinge ingeving beslist hij om zijn makker Ian Frachetti naar Italië te volgen, naar het land waar Shirley woont, het vriendinnetje dat ze hebben gedeeld. Maar de onstuimige jonge vrouw is veranderd en heeft voor hen behoorlijk wat verrassingen in petto: ze is in het klooster getreden en ze bekommert zich om de jonge Keo. Deze Cambodjaanse vluchtelinge, die illegaal in Italië verblijft, heeft slechts één wens: de Verenigde Staten ontdekken, het land van Arthur en Ian. Keo wordt onmiddellijk geadopteerd door het trio, dat tot alles bereid is om de wens van het kleine meisje te realiseren. Maar zo'n droom heeft zijn prijs. Een uitzonderlijk hoge prijs. En het noodlot wacht niet lang om die op te eisen.

Aantal genomineerde albums van Cosey: 11/2297
Cosey begon in juni 1986 aan het verhaal Reis naar Italië dat hij vervolgens aanbood bij Casterman, Glénat, Le Lombard en Dupuis. Cosey wilde vooral bij Casterman publiceren. Het waren nog de hoogdagen van het auteursmaandblad Wordt Vervolgd. Na lang beraad weigerde Casterman het voorstel. Maar ondertussen vernam Cosey dat Jean Van Hamme bij Dupuis werkzaam was. Van Hamme redde er niet alleen het weekblad Spirou/Robbedoes van de ondergang, maar hij lanceerde ook de collectie Vrije Vlucht. Reis naar Italië was de eerste titel die in de collectie verscheen.
 
De twee Jonathan-albums Oom Howard Is Terug en Greyshore Island speelden zich voor het eerst af in de Verenigde Staten, zo ook gedeeltelijk Reis naar Italië. Een deel van Coseys familie is Amerikaans. Ze emigreerden in de tijd van zijn overgrootvader. Het contact met zijn overzeese familie werd in stand gehouden. Cosey heeft zich altijd afgevraagd hoe zijn leven er zou hebben uitgezien als hij deel uitmaakte van die tak van de familie. "Tussen alle mogelijke antwoorden, zou er steeds Vietnam geweest zijn", voegde hij eraan toe.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010