DMZ 2: Body of a Journalist door Riccardo Burchielli / Kristian Donaldson + Brian Wood op nummer 918
De nabije toekomst, New York, oorlogsgebied. In de gedemilitariseerde zone in de straten van Manhattan. Het jonkie Matty Roth bevindt zich nog steeds in dit gebied waar hij assistentie verleend aan een embedded journalist. Temidden het gevaar moet Matty in dit tweede deel heen en weer lopen om zijn voormalige baas, de gevierde journalist, zien te bevrijden uit de handen van de Free Armies.
 
De Avonturen van Kuifje: Kuifje in Congo / Kuifje in Afrika door Hergé
Casterman (1947, 1954, 1961, 1986, 1991, 1997, 2004, 2006, SC+HC)

Na zijn avonturen in de Sovjet-Unie was het de bedoeling van Hergé om zijn reporter naar Amerika te sturen, maar pater Wallez, directeur van Le XXe Siècle (de krant waarin Kuifje zijn eerste stappen zette), zag het anders. Hij drong eropaan dat Kuifje naar Congo, toen nog een Belgische kolonie, zou gaan. Het verhaal in opdracht kon Hergé niet bijster bekoren. Hij jongleerde kwistig met de toenmalig heersende vooroordelen waarbij zwarten als minderwaardig werden beschouwd en waarbij de blanken de paternalistische toer opgingen. Ook Kuifje gedraagt zich kleinerend ten opzichte van de 'negertjes'. Voorts krijgt hij ook te maken met gevaren die inherent zijn aan Afrika. Met name wilde dieren als krokodillen, olifanten, slangen en leeuwen kruisen het pad van de rosse reporter.

Aantal genomineerde albums van Hergé: 23/2296
In de afgelopen jaren regende het klachten over de inhoud van dit album. Buitenlandse boekenketens weigerden het nog te koop aan te bieden aan kinderen, er kwamen waarschuwingsstickers op en de Congolese student Bienvenu Mbutu Mondondo voert al net zo lang een strijd tot op juridisch niveau om het album uit de handel te krijgen. Evenwel met als enig resultaat dat het album beter dan ooit verkocht.
 
Hergé had zelf ook wel door dat zijn visie op Congo niet strookte met de werkelijkheid. Voor de hertekende versie in kleur zwakte hij bepaalde scènes en details af, mede door toedoen van uitgeverij Casterman. Scandinavische uitgevers hadden vooral wat tegen de scène waarin Kuifje een gat in de rug van een neushoorn boort om het vervaarlijke dier met een staaf dynamiet te kunnen doden. Hergé moest de plaat hertekenen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010