Cromwell Stone 2: De Terugkeer van Cromwell Stone door Andreas op nummer 910
Het kostte Andreas ongeveer een kwarteeuw om de trilogie Cromwell Stone te voltooien. Deel 2, dat in uitvoering afwijkt van de andere uitgaven, die sowieso allemaal een andere vorm kennen, doet niet onder voor het begin en het slot en bevestigt de verrassende impact die deel 1 leverde. Grafisch en verhaaltechnisch een meesterwerk.
 
Cages door Dave McKean
Kitchen Sink Press (1998, SC+HC) / NBM Publishing (1989, SC+HC)

Schilder Leo Sabarsky is op zoek naar inspiratie. Angel speelt muziek in een nachtclub en is blijkbaar onbewust van de idolatrie van zijn fans. Schrijver Jonathan Rush schreef met Cages een roman die zijn lezers zo in de ban hield dat hij zich terugtrok. Deze drie creatievelingen wonen in hetzelfde appartementsgebouw. Dave McKean beschrijft hoe ze losbreken uit hun mentale gevangenis, maar experimenteert bovenal zelf met zijn eigen creativiteit op meerdere niveaus.

Aantal genomineerde albums van Dave McKean: 4/2296
Cages was aanvankelijk een tiendelige comicreeks die Dave McKean tussen 1990 en 1996 maakte. De zwart-wittekenstijl was geïnspireerd op die van Alberto Breccia, José Antonio Muñoz en Loreno Mattotti. Maar hij gebruikte verschillende teken-, schilder- en overige illustratieve stijlen door elkaar.
 
Naast stripauteur, jazzpianist en occasioneel regisseur van een aantal kortfilms, televisiegenerieken, videoclips en de film MirrorMask op scenario van Neil Gaiman is Dave McKean nog het meest een illustrator te noemen. Tussen zijn uiteenlopende opdrachten bevinden zich kinderboeken, postzegels, boekencovers en cd-hoezen voor onder meer Alice Cooper, Tori Amos, Counting Crows en Machine Head. Hij was ook coneceptual artist voor de films Harry Potter and the Prisoner of Azkaban en Harry Potter and the Goblet of Fire.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010