Heiligdom 1: USS Nebraska door Christophe Bec + Xavier Dorison op nummer 906
Duister avontuur dat zich afspeelt diep onder het oppervmlak van de Middellandse Zee in opeenvolgend 1945, 1957 en 2029. Afwisselend beklemmend, mysterieus, uitzichtloos,... dus zeer zeker geen pretje. Het zware realisme van Christophe Bec komt aanvankelijk sfeerloos over tot het fascinerende scenario van Xavier Dorison meer en meer de bovenhand neemt. Pas dan sijpelt het tot je door, zij het niet nadrukkelijk, dat Becs tekeningen net wèl een verrijking zijn voor de bijna claustrofobische sfeer aan boord en onder zee.
 
Sarajevo-Tango door Hermann
Dupuis (1995, SC+HC), collectie Vrije Vlucht

De onsympathieke huurling Svonko Duprez is ingehuurd om het dochtertje van een rijke opdrachtgeefster uit het belegerde Sarajevo weg te halen aan het begin van de oorlog in 1992. Sarajevo-Tango is Hermanns persoonlijke, politieke pamflet tegen de walgelijke onverschilligheid van de Verenigde Naties en het democratische westen. Hij drukt de lezer hardhandig met de neus op de realiteit... "in zijn eigen stront" zoals hij het zelf zegt. En ook al gaat het om dikwijls fictieve personages, Hermann houdt duidelijk niet van onverschilligheid. Dit is zijn deelname aan de stripgeschiedschrijving.

Aantal genomineerde albums van Hermann: 50/2296
Exclusieve informatie over de achtergrond van de burgeroorlog kreeg Hermann van zijn vriend en agent Ervin Rustemagic, op dat moment een inwoner van Sarajevo die anderhalf jaar tussen het bommengeweld overleeft. Zijn berichten via fax komen niet overeen met het beeld dat wij op tv en in de geschreven pers te zien en te lezen kregen. Zijn faxen bereikten Hermann via een satteliet en een Nederlandse boot op de Noordzee. Ervins moeder werd op de drempel van het bejaardentehuis neergeschoten waar ze met andere oudjes woonde. Alle bejaarden werden er afgemaakt. Twee dagen later vernielden Servische tanks het huis en de kantoren van Ervin.
 
Ervin Rustemagic is naast agent en manager voor Hermann, die hem over de internationale rechten van zijn albums laat onderhandelen, eigenaar van het Sloveense Strip Art Features waar de uitgeverij Prestige een onderdeel van is. Hij is onder andere agent voor een comicreeks die hij succesvol wist te verkopen om er een film van te maken: Men in Black. Ook in de in Amerikaanse tv-reeks Jeremiah & Kurdy had hij een hand.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010