De Rode Ridder 1: Het Gebroken Zwaard door Willy Vandersteen / Robert Vandersteen / Karel Verschuere + Willy Vandersteen op nummer 903
Willy Vandersteen liet een synopsis van het allereerste stripverhaal van De Rode Ridder over aan zijn medewerkers. Karel Verschuere maakte de potloodtekeningen. Eduard De Rop inktte ze en Bob Vandersteen, de zoon van Willy Vandersteen, verzorgde de decors. Wat een teamwerk voor de langst lopende stripreeks van Vandersteen na Suske en Wiske. Verschuere illustreerde tevoren ook de romanreeks van Leopold Vermeiren. Daarin was Johan zwartharig.
 
De Avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot 15: De Z van Zwendel door André Franquin + Greg
Dupuis (1977, SC)

Het eerste optreden van Zwendel, een oude studiegenoot van de graaf van Rommelgem en eveneens een briljant geleerde. Alleen gebruikt hij zijn kennis en talenten voor het kwade, onder meer door met zijn Zwendelstraal de gedachten van mensen te overheersen. In dit eerste deel van een tweeluik is zijn doel om zijn macht te tonen door een boodschap na te laten op de maan die vanop aarde is te zien. Hij slaagt in zijn opzet. Helaas is de reclameboodschap in het Zwendels...

Aantal genomineerde albums van André Franquin: 31/2296
Aantal genomineerde albums van Greg: 42/2296
Zwendel was gebaseerd op een kennis van André Franquin die werkte in een grootwarenhuis, eenzelfde soort kapsel had en een enorme kletskous was met een afschuwelijk accent.
 
Naast de Zwendelcopter en de Zwendelstraal was er ook de Zwendeltaal. Later kwam André Franquin te weten dat er een clubje studenten aan de Brusselse universiteit erin was geslaagd vlot achterstevoren te kunnen spreken. Ook het personage Sammy Tanghe uit de tv-reeks Het Eiland kan moeiteloos achterstevoren spreken, met de juiste klanken en nadrukken incluis. "EVEL LEDNEWZ!" lukt ons nog wel.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010