Cinema Panopticum door Thomas Ott op nummer 895
In dit tekstloze album (als verwijzing naar de stomme cinema) van de Zwitser Thomas Ott bezoekt een meisje een kermis. Ze heeft niet genoeg geld om van de dure attracties te genieten. Haar oog valt op een onooglijke attractie, Cinema Panopticum genaamd. Daarbinnen staan vijf projectiecamera's met schermen opgesteld die ze allemaal bekijkt. Zo beleeft ook de lezer vijf aparte verhalen, getekend in trefzeker zwart-wit.
 
Asterix 6: Asterix en Cleopatra door Albert Uderzo + René Goscinny
De Geïllustreerde Pers / Le Lombard / Amsterdam Boek / Oberon / Dargaud / Hachette (1970, 1974, 1976, 1977, 1999, 2002, SC+HC)

Om te bewijzen dat de Egyptenaren nog steeds een geniaal volk zijn, zal koningin Cleopatra in drie maanden een luxueus paleis laten bouwen. Architect Tekenis roept daartoe de hulp in van zijn oude vriend Panoramix. Asterix en Obelix vergezellen hem naar Egypte. Ondanks de tegenwerking van Tekenis' rivaal Plurkis en later van Julius Caesar himself, slaagt de bouw van het paleis. Voor één keer krijgt Obelix een paar druppels toverdrank om uit een pyramide te kunnen ontsnappen. En passant trapt hij ook de neus van de sfinx af. De neus van Cleopatra speelt trouwens een opmerkelijke bijrol.

Aantal genomineerde albums van Albert Uderzo: 28/2296
Aantal genomineerde albums van René Goscinny: 44/2296
n 1963 werd de film Cleopatra gereleased met Elizabeth Taylor, Richard Burton en Rex Harrison in de hoofdrollen. Het geraamde budget van twee miljoen dollar werd waanzinnig overschreden tot 44 miljoen dollar, in die tijd een absoluut record waarna het lange tijd als de duurste film ooit gold. Het kostte bijna de kop van filmstudio 20th Century Fox, het verwoestte menig carrière van betrokkenen en de film kende een controversiële opname. Op affiches en promotiemateriaal werd dan ook reclame gemaakt met de slogan "de grootste film ooit gemaakt". Niet alleen de tekening op de cover — met de slogan "het grootste avontuur dat ooit getekend werd" — van het album is een regelrechte knipoog van formaat naar de filmaffiche, ook de opsomming verwijst naar het moeizame geboorteproces van de film.
 
De strip kent ook twee filmversies. Een eerste keer in 1968 als tekenfilm geregisseerd door René Goscinny, Albert Uderzo en Lee Payant. Een tweede keer in 2004 als de speelfilm Mission Cleopatra geregisseerd door Alain Chabat met Christian Clavier als Asterix, Gérard Depardieu als Obelix en de ravissante Monica Bellucci als Cleopatra. 14.557.000 Fransen bezochten de film, tot dan de tweede best bezochte film na La Grande Vadrouille vooraleer Les Ch'tis alle records verpulverde. Dat dit album niet eindigde met het traditionele banket in het dorp, maar wel zij aan zij met Julius Caesar de vijand, kon niet door de beugel van veel lezers. Ze lieten de auteurs weten dat ze zich niet meer zulke grapjes mochten veroorloven.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010